1 post
Skip to main content

Szlovénia további hat hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar és a horvát határon

2024. május 22.
Letenye Média

Szlovénia további hat hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar és a horvát határon

Szlovénia további hat hónappal, decemberig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - jelentette be szerdán Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: a döntésről tájékoztatta horvát és magyar kollégáját, valamint az Európai Bizottságot is.

Szlovenia hatarellenorzes 2023 oktober

(Torlódó autók az M70-es autópályán a szlovéniai Pince közelében, a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél 2023. október 21-én. Éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon, az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-től hasonló intézkedést jelentett be a szlovén határon. MTI/Varga György)

A határellenőrzés meghosszabbítását azt követően jelentette be Ljubljana, hogy Róma szerdán szintén meghosszabbította azt az olasz-szlovén határszakaszon.

Szlovénia tavaly október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket, amelyeket az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolt.

Poklukar szerint a helyzet azóta sem javult, egyre rosszabb lett.

A miniszter kiemelte: a határellenőrzések továbbra is célzottan fognak zajlani, azaz nem ellenőriznek minden utast.

Úgy vélte: az intézkedések a turisztikai szezonban sem okoznak majd több problémát, mint a karácsonyi és újévi ünnepek idején. (Kriják Krisztina/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek