1 post
Skip to main content

Elnémulhat Muravidéki Magyar Rádió Zala és Vas megyékben

2024. március 13.
Letenye Média

Elnémulhat Muravidéki Magyar Rádió Zala és Vas megyékben

Elhallgathat a Muravidéki Magyar Rádió a középhullámon, s ekkor már szinte nem lenne hallható Zala és Vas megyékben sem.

A Muravidéki Magyar Rádió (MMR) középhullámú adása 2024. január 1-jén megszűnt volna, de a Szlovén RTV a lépést elhalasztotta. Azonban a jövő még bizonytalan, és a rádió elveszítheti hallgatóságának jelentős részét.

Az MMR adása a muravidéki határsávban, Zala és Vas megyékben is hallható. A Szlovén RTV 2024. január 1-jével tervezte kikapcsolni a Nemčavcin található adótornyot, de a döntést végül elhalasztották.

Muravideki Magyar Radio 2023

(A Muravidéki Magyar Rádió stúdiója a szlovéniai Lendván. Utcakép: Google Maps)

Szlovéniában jelenleg két középhullámú adó működik: a Beli Križ a Tengermelléken (olasz nemzetiségi műsorok) és a Nemčavci a Muravidéken. Az MMR 2002 óta sugároz a 558 kHz-en.

A rádió URH FM adókkal is rendelkezik (87,6 MHz – Pečarovci, 92,7 MHz – Alsólakos), de a terepadottságok és a távolság miatt nem mindenki számára elérhetőek. A középhullámú adás megszűnése jelentős hallgatóságtömeg elvesztését eredményezné az MMR számára.

A Muravidéki Magyar Rádió fontos szerepet tölt be a helyi magyar közösség életében. A rádió magyar nyelvű tájékoztatást, kulturális műsorokat és szórakozást nyújt a hallgatóknak. A középhullámú adás megszűnése súlyos veszteség lenne a szlovéniai magyar kisebbség számára is.

A Szlovén RTV egyelőre nem hozott végleges döntést a Nemčavci adótorony sorsáról. A magyar kormányzat és a helyi magyar szervezetek szorgalmazzák a középhullámú adás további fenntartását.

A jövő még bizonytalan, de a Muravidéki Magyar Rádió jövője aggodalomra ad okot.

Az üggyel kapcsolatban Meddig fogható középhullámon az MMR? címmel a magyar adófizetők (a magyar kormány) által is támogatott Népújságban is megjelent egy cikk, amelyben elismerik, hogy a középhullámú műsorszórás nem a jövő hullámhossza. (GG)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek