1 post
Skip to main content

Szlovénia regisztrációs központ létrehozását tervezi Horvátországgal közös határán

2024. január 19.
Letenye Média

Szlovénia regisztrációs központ létrehozását tervezi Horvátországgal közös határán

Regisztrációs központ létrehozását tervezi a szlovén kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt a leghosszabb, Horvátországgal közös határán, az Obrezje-Bregana határátkelőhely közelében, hogy tehermentesítse a helyi rendőrkapitányságokat az adminisztrációs feladatok alól - közölte a szlovén kormány kommunikációs hivatala.

A kormány csütörtöki döntésében rámutatott: a helyi rendőrkapitányságoknak már nincs arra kapacitásuk arra, hogy nyilvántartásba vegyék azokat a harmadik országból érkező állampolgárokat, akik Szlovéniában nemzetközi védelemért folyamodnak.

A kormány szerint "várható és elkerülhetetlen", hogy nagyobb számban érkeznek majd illegális bevándorlók, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mekkora számban, ezért az államnak fel kell készülnie a migránsáradat hatékony kezelésére, miközben gondoskodnia kell mind a külföldiek, mind a helyiek biztonságáról és a migránsok jogainak tiszteletben tartásáról.

Szlovenia hatarellenorzes 2023 oktober

(A fotó illusztráció. Torlódó autók az M70-es autópályán a szlovéniai Pince közelében, a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél 2023. október 21-én. Éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon, az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-től hasonló intézkedést jelentett be a szlovén határon. MTI/Varga György)

Az első szakaszban Obrezjében kerítést, két lakókonténert, három sátrat és két egészségügyi konténert, a második és harmadik szakaszban pedig további két-két sátrat állítanak fel.

Ljubljana szándéka, hogy a lehető leggyorsabban lefolytasson minden eljárást, miközben biztosítja az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartását. Minden személyt egyenlő bánásmódban kell részesíteni, függetlenül attól, mennyien vannak - húzta alá a kormány.

Szlovéniában tavaly 60 587 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami közel kétszerese az azt megelőző évben regisztrált 32 024 illegális határátlépési kísérletnek.

A legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78,5 százalékát tartóztatták fel abban a térségben, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai részen, Koper körzetében is.

Tavaly 58 757-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, közel kétszer annyian, mint 2022-ben. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.(Kriják Krisztina/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek