1 post
Skip to main content

Novák Katalin: Oroszország nem győzhet

2024. január 17.
Letenye Média

Novák Katalin: Oroszország nem győzhet

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén.

Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

Novak Katalin koztarsasagi elnok 2024

(A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2023. december 29-én. MTI/Sándor-palota)

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk - hangsúlyozta Novák Katalin.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet.

A magyar államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták. "Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont" - fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette, hogy Magyarországot - földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt - nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás - hangoztatta, kiemelve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyarország is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek