1 post
Skip to main content

Szlovénia ismét meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar határon

2023. december 07.
Letenye Média

Szlovénia ismét meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar határon

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet az ülését követően.

Az arányosság elvének betartása mellett a határ menti intézkedések továbbra is a határokon átnyúló bűnözés, a szélsőségesség és terrorizmus elleni küzdelmet célozzák - közölte a kormány.

Szlovenia hatarellenorzes 2023 oktober

(Torlódó autók az M70-es autópályán a szlovéniai Pince közelében, a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél 2023. október 21-én. Éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon, az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-től hasonló intézkedést jelentett be a szlovén határon. MTI/Varga György)

A rendőrség gondoskodik arról, hogy a két határon végzett ellenőrzések a lehető legkisebb mértékben befolyásolják az utasokat, a környezetet, a vállalkozásokat és különösen a határ menti lakosok életét - tették hozzá.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, és azóta többször meghosszabbította.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter korábban azt mondta: a kormány jelenleg a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, amit legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tehet meg.

Ezt követően Szlovénia a kódex 25. és 27. cikke alapján fog határellenőrzést végezni, amelyek hat hónapig teszik lehetővé a belső határellenőrzéseket. (Kriják Krisztina/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek