1 post
Skip to main content

Érdekességek és tudnivalók a domain regisztráció kapcsán

2023. február 14.
Letenye Média

Érdekességek és tudnivalók a domain regisztráció kapcsán

(x) Domaint regisztrálni néhány perc leforgása alatt bárki tud, akinek van internetkapcsolata és egy okostelefonja, tablete, laptopja vagy számítógépe. Az első és legfontosabb lépés egy frappáns domain név kitalálása. Manapság rengeteg találó domain név már foglalt, így ez bizony jóval több ideig eltarthat, mint maga a regisztráció folyamata.

Ha sikerült kiötölni egyet, akkor érdemes ellenőrizni, hogy szabad-e még. Fontos tudni, hogy eltérő domain névnek számít a valami.hu és a valami.com. Szóval ha biztosra akarsz menni, akkor megfontolandó, hogy rögtön több különböző végződésű domaint is regisztrálj. Az olyan általános végződéseknek, mint a .hu, a .com vagy a .eu éves szinten egyáltalán nem nagy a költsége, ugyanakkor megelőzheted, hogy valaki beregisztrálja ezeket és esetleg ennek betudhatóan forgalmat veszíts.

 

domain regisztracio

 

Milyen domain végződések vannak?

A magyar nyelvű weboldalak túlnyomó többsége .hu végződésű, de nem muszáj, hogy a tiéd is ilyen legyen. Szabadon választhatsz például .eu, .com, .net, .org vagy .info végződésűt. Ezeket akkor érdemes megfontolni, ha többnyelvű weboldalt üzemeltetsz, vagy az ország határain túl élőket is szeretnéd megszólítani.

Attól, hogy nem rendelkezel német vagy éppen cseh állampolgársággal, még regisztrálhatsz .de vagy .cz végződésű domaint. Arra azonban készülj fel, hogy ezeknek magasabb a költsége. Dönthetsz úgy is, hogy olyan végződést választasz, ami utal a weboldalad témájára. Ilyen a .city, a .cloud, a .fashion vagy a .shop.

Ezt kell tudni a domain nevekről

A domain a webhelyek egyedi azonosítója. Optimális esetben könnyen meg lehet jegyezni, és nehéz elgépelni. Ezért is érdemes hosszasan ötletelni egy frappáns domain néven, adott esetben havi több ezer látogató sorsa múlhat azon, hogy sikerül-e ilyet találni.

A domain nevek elnevezési rendszere a Domain Name System, amelynek rövidítése a DNS. Ezt magyarul tartománynévrendszerként szokták emlegetni. Mivel egy kissé nyakatekert ez a kifejezés, így sokan inkább a nemzetközi változatot használják akár élőszóban, akár írásban.

Már négy évtizede, 1983 óta létezik. Feladata nem más, minthogy a domain neveket numerikus azonosítókká alakítsa. Ez kell az informatikai eszközöknek ahhoz, hogy értelmezni tudják őket, az embereknek pedig a DNS-nek hála nem kell megjegyezniük és begépelniük különféle értelmetlennek tűnő karakterláncokat.

A DNS teszi lehetővé, hogy bárhonnan és bármikor meg lehessen nyitni egy honlapot. Nem számít, hogy éppen fizikailag hol van, milyen szerveren, miféle szerverteremben.

Ezek a legfrissebb hazai adatok

A tavalyi év során 98 903 darab új .hu domaint regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy havonta kicsivel több mint 8000 ilyen domain került bejegyzésre, naponta pedig 270. Elképesztő számok!

2022 elején egyébként eleinte havonta több mint 10 ezer .hu-s domaint foglaltak le. Idővel aztán mérséklődött ez az érték, márciustól csökkenő tendenciát mutatott a .hu-s domainek iránti érdeklődés.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek