1 post
Skip to main content

Újabb zsarolóvírust szabadítottak rá az internetre a kiberbűnözők

2024. május 14.
Letenye Média

Újabb zsarolóvírust szabadítottak rá az internetre a kiberbűnözők

(x) Időről időre újabb vírusokat hoznak létre a hackerek. Az egyik legismertebb és egyben legveszélyesebb kártevő a WannaCry volt, amely 2017-ben okozott komoly pusztításokat az online térben.

Mostanság egy másik zsarolóvírus szedi áldozatait, amely a szakértők szerint hasonló hatékonysággal működik, mint elődje. Sebesen terjed, és komoly esély mutatkozik rá, hogy a folyamat eltart még egy darabig. A következőkben az IT biztonságban jártas Sybell segítségével körüljárjuk, mit lehet tudni ezekről a vírusokról, és miként lehet védekezni az ilyen jellegű támadásokkal szemben.

zsarolovirus PR ALH 2024 majus

Amit a zsarolóvírusokról tudni kell

Az úgynevezett ransomware támadások során olyan zsarolóvírust telepítenek távolról az áldozat gépére a kiberbűnözők, amely titkosítja az eszközön lévő adatokat. Egészen addig, amíg ki nem fizeti a célszemély a hackerek által meghatározott összeget, nem fog hozzáférni sem az adott gépen lévő szöveges dokumentumokhoz, sem a táblázatokhoz vagy fényképekhez. Persze még az sem jelent garanciát, ha az áldozat beadja a derekát, és elutalja a kívánt borsos összeget.

A zsarolóvírusok nemcsak a mezei felhasználók életét keserítik meg, hanem a kiberbiztonsági szakértőkét is. A fő probléma az, hogy ilyen ransomware támadás érhet kórházakat is, így a célba vett intézmény számítógépes rendszere teljesen működésképtelenné válhat.

Annak idején a WannaCry világszerte szedte áldozatait: a sikeres fertőzések számát 230 ezerre tették. A pusztítást egy Marcus Hutchins nevű informatikus állította meg, de addigra már egy híján száz országban, 28 nyelven hoztak létre zsarolóoldalakat.

Ezt lehet tudni a WannaCry utódjáról

Az új zsarolóvírus az elmúlt időszakban ezerszám fertőzött meg Olaszországban és más országokban található VMware ESXi szervereket. Egy olyan rosszindulatú kódról van szó, amely egy évek óta ismert sebezhetőséget használ ki, és így tud bejutni a kiszemelt rendszerekbe.

Fennáll a veszélye annak, hogy az öreg kontinens egészén taroljon az új vírus. Minden olyan magyar vállalkozás nehéz helyzetbe kerülhet, amely VMware ESXi szervert használ.

Lehet tenni azért, hogy ne váljunk áldozatokká

Akik szeretnék elkerülni, hogy a kiberbűnözők áldozatává váljanak, azoknak meghatározott időközönként rá kell szánniuk magukat az informatikai rendszerük frissítésére. A biztonsági frissítéseknek éppen az a célja, hogy befoltozzák a biztonsági réseket, így a rossz szándékú személyeknek alaposan meg lehet nehezíteni a dolgát a rendszerek feltörését illetően.

A különféle cégek és szervezetek számára erősen javasolt, hogy készítsék fel munkatársaikat arra, hogy milyen veszélyekkel kell szembenézniük a világhálón. Ha a dolgozók tájékoztatva vannak az aktuális kiberbiztonsági veszélyekről, akkor kisebb eséllyel fognak egyénenként áldozattá válni, így a cég vagy szervezet is kevésbé lesz kitéve annak, hogy egy veszélyes zsarolóvírus következtében a vállalkozás adatai, a partnerek vagy az ügyfelek adatai illetéktelenek kezei közé kerüljenek.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek