1 post
Skip to main content

Különleges dokumentumfilm készült a Parlamentről

2024. június 15.
Letenye Média

Különleges dokumentumfilm készült a Parlamentről

Az Országház építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát, a monumentális épület csak kevesek által látogatható részeit és a magyar történelem emblematikus pillanatait mutatja be a nemzetközi közönségnek Az ország háza című dokumentumfilm, amelyet június 14-én mutattak be a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon, Balatonfüreden.

Parlament 1

Ez a Parlament? Eladó?” – kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet. Az azóta is sokat emlegetett jelenet is látható Az ország háza című dokumentumfilmben, amelyet június 14-én mutatták be a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A 2023 tavaszán forgatott dokumentumfilm a neogótikus stílusú, 268 méter hosszú, 96 méter magas, több mint 17 ezer négyzetméteres épületének történelmi, iparművészeti és építészeti gazdagságát mutatja be a nemzetközi közönségnek, közelebb hozva Magyarország ezeréves történelmének sorsfordító pillanatait is.

Parlament 2

A nézőket a felvidéki magyar származású, többek között A Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő, Ema Horvath kalauzolja végig az épületen, pincétől a padlásig. Megcsodálhatjuk a Parlamentet díszítő műalkotásokat, megtudhatjuk, hogyan mutatna Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye az ülésteremben, ahová eredetileg tervezték.

Érdekes részleteket hallhatunk arról, hogyan vészelte át a második világháborút az épület, amelyet néhány hónap alatt több száz gyújtóbomba és aknatalálat ért, sőt megnézhetjük azokat a különleges, Róth Miksa által festett ablakokat is, amelyek közül többet a pincében, koporsókba rejtettek el Budapest 1944 decemberében kezdődött ostromakor. „Nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket – használhattunk, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudtuk közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott –valójában még azok sem, akik építették” – mondta a filmről Nagy András rendező-operatőr.

Parlament 3 jpg

A nézők az Országházról készített felvételek mellett szakértőkkel, többek között Keserü Katalin, Nógrádi-Kerekes Margit és Rozsnyai József művészettörténésszel, Lukács Józseffel, az Országház főépítészével, Hermann Róbert történésszel készített interjúk részleteit is láthatják, így ismerhetik meg például azokat a heves vitákat, amelyek a 19. században zajlottak az építendő parlament stílusáról.

A dokumentumfilm a magyar nézők számára is tartogat új információkat – jó néhány olyan eseményt is felidéz, amelynek részletei kevésbé ismertek –, ilyen például a Tisza István későbbi miniszterelnök elleni 1912-es merénylet. A politikust nem sokkal házelnökké választása után egy – botrányos viselkedése miatt az ülésről kitiltott – képviselő megpróbálta lelőni, az egyik sikertelenül leadott lövés nyoma pedig a mai napig látható az Alsóházi teremben.

A dokumentumfilm drámai képsorokkal idézi fel, hogy az 1920-as évek elején, a téli hónapokban majdnem háromszáz olyan gyereket szállásoltak el az Országház üres helyiségeiben, akik a trianoni döntés miatt elcsatolt területekről érkeztek Budapestre, sokszor árván vagy családjuktól elszakadva.

Parlament este

A film rendkívül gazdag archív felvételekben, a nézők ritkán látott képekkel is találkozhatnak, többek közt azzal a felvétellel, amely 1956 őszén megörökítette, ahogy egy fiatal férfi felkapaszkodik a Parlament kupolájának 96 méter magas csúcsára, hogy leszerelje a vörös csillagot.

A dokumentumfilm – amelyet a Budamount Film készített a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Országház Filmműhely együttműködésével – magyarországi televíziós premierje 2024 augusztusában várható. Az alkotók célja, hogy a filmet a világ minél több pontjára eljuttassák, ezért Az ország háza várhatóan streamingszolgáltatók kínálatában is megjelenik majd House of Hungary címen. (Fotók és forrás: SALT.HU)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek