1 post
Skip to main content

Étolajjal, cukorral, kávéval és sajttal csalókra csaptak le

2023. február 09.
Letenye Média

Étolajjal, cukorral, kávéval és sajttal csalókra csaptak le

Fiktív számlázási láncokkal kerülte el egy alapvető élelmiszerek értékesítésével foglalkozó bűnszervezet az áfafizetési kötelezettségét, amivel 4,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: országszerte 60 helyszínen egyszerre csaptak le egy bűnszervezetre, amelynek tagjai alapvető élelmiszerek - főleg étolaj, cukor, kávé és sajt - értékesítésével nyerészkedtek. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból és Bulgáriából beszerzett és a magyarországi piacra terített termékhez köthető áfafizetési kötelezettséget fiktív számlázási láncok felépítésével kerülték el, amivel mintegy 4,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek - tették hozzá.

etolaj

A NAV ismertetése szerint a konspiratívan működő csoport fiktív számlákat állított ki a közösségen belül beszerzett élelmiszerek eladásáról, de a valóságban ezek a cégek nem végeztek gazdasági tevékenységet, szerepük a pénzösszegek utalásában, illetve a bankszámláikról történő készpénzfelvételben merült ki. A bűnszervezet által létrehozott és a bűncselekmény elkövetéséhez használt gazdasági társaságokat meghatározott időközönként lecserélték.

Hozzátették: "a számlákat felhasználó, és a termékeket a boltok polcaira juttató hazai nagykereskedelmi társaságok a valótlan értékesítések után fizetendő áfát jogosulatlanul helyezték levonásba". A NAV-ot az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) és az Online Számla rendszer adatai vezették a konspiráció nyomára.

Az összehangolt akcióban a MERKUR bevetési egység, mintegy háromszáz nyomozó, illetve járőr, és az őket támogató revizorok és adatmentők vettek részt. Az akció sikeréhez a NAV szolgálati kutyái is hozzájárultak.

A pénzügyőrök 21 embert állítottak elő gyanúsítotti kihallgatásra, közülük hármat őrizetbe is vettek, letartóztatásukról pénteken dönt a bíróság.
A nyomozók a könyvelési és egyéb iratanyagok mellett két helyszínen kábítószergyanús anyagot is lefoglaltak. A vagyoni hátrány biztosítására a nyomozó hatóság nagy összegű készpénzt foglalt le és bankszámlákat zárolt - írták.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek