1 post
Skip to main content

Egyre több autó gyullad ki Zalában is - Jó tanácsok a tűzoltóktól

2024. május 04.
Letenye Média

Egyre több autó gyullad ki Zalában is - Jó tanácsok a tűzoltóktól

Hétfő délután személyautó motorterében keletkezett tűz Zalaegerszegen, az Erdész utcában. A lángokat a közelben tartózkodók porral oltóval megfékezték. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók végül egy vízsugárral eloltották a tüzet, amelyben senki sem sérült meg.

A hasonló esetek elkerülése érdekében ügyeljünk autónk állapotára!

kigyulladt auto 2024 majus

(Fotó: BM OKF Médiaszerver)

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha oltóeszközzel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár a személykocsikban nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson porral oltót a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. Amennyiben rendelkezünk ilyennel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A járművek esetében is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. Különösen igaz ez a mezőgazdasági gépekre, melyek ha éppen munka közben kapnak lángra, akár több hektárnyi területet is veszélyeztethetnek, ezért karbantartásuk elengedhetetlen! 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. Gyakori problémát okoz a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakuló nagy átmeneti ellenállás, vagy a zárlat, továbbá az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés során létrejött – mechanikai sérülések. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.

Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! - hívta fel a figyelmet honlapján a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek