1 post
Skip to main content

Zalai nyomozók irányításával számoltak fel egy bűnszervezetet

2024. május 03.
Letenye Média

Zalai nyomozók irányításával számoltak fel egy bűnszervezetet

Kriptovalutában, kábítószerben és készpénzben tartotta a vagyonát egy hazai bűnszervezet, amely több, mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el.

Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot kriptovalutában, készpénzben, ingatlanban, illetve lőfegyver-gyűjteményben halmozták fel. A nagyszabású akció során egyszerre 30 helyszínen csaptak le a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a MERKUR kommandósai és Bevetési Igazgatóság járőrei.

NAV akcio szamlagyar 2024

A gyanúsítottak elfogása mellett a bűnös úton szerzett vagyontárgyakat is lefoglalták, továbbá 450 millió forint értékben zároltak ingatlant.

A zalai nyomozók által irányított akcióban a pénzügyőrök felszámoltak egy számlagyárat, illetve az azt működtető bűnszervezetet, ami több, mint félmilliárd forinttal károsította meg a magyar állam költségvetését.

A szervezet egy számlagyárként funkcionáló céghálózatot működtetett azért, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkenthessék a valós tevékenységük után felmerülő adófizetési kötelezettségüket. A kibocsátott számlák különböző tevékenységekről szóltak, részben vasútvonalakhoz kapcsolódó építési és szerelési munkákról, másrészt számítástechnikai szolgáltatások nyújtásáról.

A bűnözői csoport tagjai rokoni, illetve baráti szálakkal kapcsolódtak egymáshoz, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között. Az elkövetők között volt, aki stróman ügyvezetőként vitt egy-egy céget, és a banki műveleteket intézte, mások a fiktív számlák kiállítását, vagy egyéb adminisztrációs tevékenységet hajtottak végre.

A bűncselekmények tényleges haszonélvezői a számlagyár „megrendelői”, a gazdasági élet aktív szereplői voltak, akik jó nevű cégek, magas státuszú cégvezetőiként ismertek. A fiktív számlákért cserébe, jelentős pénzösszegek kerültek a bűnszervezethez is.

NAV akcio szamlagyar 2024 2

A vagyonbiztosítási intézkedésekkel a költségvetést ért vagyoni hátrány teljes egészében megtérült. A pénzügyi nyomozók ingatlant vettek zár alá, készpénzt és valutát és bankszámlapénzt foglaltak le, illetve a bűnszervezet egyik tagjától kriptovalutát is elvontak.

A pénzügyőrök a speciális szaktudással rendelkező bűnügyi és IT munkatársaik segítségével a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat, majd az azokon tárolt többféle kriptovalutát, a NAV külön erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezték.

Az egyik cégvezetőnél a vagyonbiztosítás kiterjedt - az otthonában egyébként legálisan tárolt - nagy értékű fegyverekre is, ahol egy tetemes arzenált foglaltak le a fináncok.

A bűnbanda tagjai közül többeknél kábítószergyanús anyagot is találtak az intézkedések során, emiatt velük szemben az illetékes rendőrkapitányságok büntetőeljárást indítottak.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet két tagját őrizetbe vették, a Zalaegerszegi Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat. A NAV munkatársai 21 gyanúsítottat hallgattak ki.

A bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 205 pénzügyőr dolgozott - közölte honlapunkkal pénteken dr. Ihász Tamás pénzügyőr hadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense. (Fotók/videó: nav.gov.hu médiaszerver)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek