1 post
Skip to main content

26 millió! Ennyibe került egy meggondolatlan kattintás Zalában

2024. április 25.
Letenye Média

26 millió! Ennyibe került egy meggondolatlan kattintás Zalában

A zalai rendőrök egy újabb, online csalásra szakosodott bűnelkövetői kör tagjait azonosították a Mátrix Projekt keretében.

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának kibernyomozói azonosították, felkutatták és összehangolt akció során elfogták egy internetes csalás elkövetőit.

telefon csalas any desk 2024

(Fotó: police.hu)

Egy ismeretlen telefonáló még márciusban egy pénzintézet nevében vette rá keszthelyi áldozatát arra, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást, és adja meg az adatait. Több mint 26 millió forintot csaltak ki tőle, amit négy különböző bankszámlára utaltak át. Az elkövetők az összeg egy részét felvették, majd valutára váltották. A piszkos pénzből két új, értékes telefonra is futotta nekik.

A pénz útjának visszafejtése során jutottak el a rendőrök egy 25 éves, Bábonymegyeren élő férfihoz és négy strómanhoz. A nyomozók április 22-én kutatták át a tartózkodási helyeiket, és informatikai eszközöket, iratokat foglaltak le, valamint a vagyonvisszaszerzés érdekében közel nyolcmillió forintot zároltak.

A rendőrség tovább nyomoz az ügy bűnelkövetői körének szélesítése és tettestársak azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Az online csalásban megbízóként részt vevő I. Gábort, továbbá a strómanokat pénzmosás bűntettével gyanúsították meg, majd a fiatal férfit őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását.

Legyenek nagyon óvatosak, ha egy bank nevében telefonál valaki! Hívják fel erre a hozzátartozóik, ismerőseik figyelmét is! Minél többen ismerik a csalók módszereit, a bűnözők annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál - hívta fel a figyelmet a rendőrség honlapján a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek