1 post
Skip to main content

Az áldozatok szégyenlik, hogy milliókat csaltak ki tőlük a szerelem ígéretével

2024. február 15.
Letenye Média

Az áldozatok szégyenlik, hogy milliókat csaltak ki tőlük a szerelem ígéretével

Romantikus csalásnak is nevezik azt a módszert, amikor az áldozattól az érzelmekre hatva csalnak ki sokszor milliókat az online térben.

Aki internetet használ, nagy valószínűséggel találkozott már olyan üzenetekkel, ahol romantikus hangvételű, ismerkedést kezdeményező üzenetet küldenek egy felhasználónak. A legtöbb esetben ezeket nyilvános fórumokon, vagy a kommentszekciókban látjuk, de társkereső oldalakon is gyakran előfordulnak a magyartalan, fordítóprogrammal generált üzenetek. Természetesen, ha valaki fordítóprogramot használ az ismerkedéshez, nem jelent azonnal veszélyt, de érdemes odafigyelni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka.

hamis Facebook profil csalas 2024

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon jelenleg 36 olyan nyomozás van folyamatban, ahol az elkövetők szerelmet színlelve pénzt csaltak ki a sértettektől. Az ügyekben a sértettek függetlenül nemtől, életkortól, foglakozástól ugyanúgy áldozatul estek az elkövetőknek. A csalók az ismerkedés során - melyre sokszor hónapokat is rászánnak, hogy felépítsenek egy bizalmi légkört – jellemzően csak írásban kommunikálnak, a telefont nem veszik fel, a találkozásokat kerülik.

Az elkövetők, amikor úgy érzik, hogy az áldozat már érzelmileg kellően kötődik hozzájuk, elkezdenek különböző indokokkal pénzt kérnek azzal az indokkal, hogy elutazhassanak a sértetthez, bajba kerültek, talpra álljanak, és a jövőjüket már együtt tervezhessék a sértettel.

A folyamat sokszor hónapokig, de akár évekig is tart és mire az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás, és a szégyenérzet miatt gyakran nem fordulnak a hatóságokhoz. Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképp tegyenek feljelentést.   

hamis Facebook profil csalas 2024 2

Az áldozattá válást természetesen kellő körültekintéssel és egészséges gyanakvással el tudjuk kerülni. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a választott, de még sosem látott partnerünket illetően, akár egy baráttal, akár egy családtaggal osszuk meg a velünk történteket, hiszen ők objektíven, jobban kiszúrhatják a gyanús jeleket. Gyanakodjunk, jusson eszünkbe, ha neten ismerkedünk és:

  • a profilt nem régen regisztrálták, nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképek csak a nagyon közelmúltból származnak
  • a férfi, vagy nő, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki van a profil mögött, kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, akkor így alakítja a feltételeket, hogy az arca ne legyen látható (sötét, rossz fényviszonyok)
  • kerüli a személyes találkozást, annak halogatására mindig valamilyen anyagi gondra, vagy élethelyzetre hivatkozik
  • pénzt kér kölcsön különböző problémáinak megoldására, vagy arra, hogy elutazhasson hozzánk

A felsoroltak erősen intő jelek. Ha már csalás áldozataivá váltunk, ne szégyelljük, és tegyük meg a feljelentést a csalók ellen, hiszen az elkövetők nem válogatnak és akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteiket a leendő áldozataiknak.    

(Forrás: police.hu)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek