1 post
Skip to main content

Bútor helyett 29 migránst szállítottak, Rédicsnél buktak le

2024. január 16.
Letenye Média

Bútor helyett 29 migránst szállítottak, Rédicsnél buktak le

A Németországban élő 43 éves román – I. rendű - , és az 50 éves görög – II. rendű vádlott - férfiak gépkocsivezetőként dolgoztak, ezért 2023 júliusában Münchenben egy számukra ismeretlen, költöztető céggel rendelkező görög állampolgár bútorszállítással bízta meg őket Romániából Olaszországba.

A szállításhoz egy tehergépkocsit is átadott I. rendű vádlottnak, aki azt – annak tudatában, hogy azt a későbbiekben a bútorszállításhoz használják - Münchenből Romániába, egy temesvári parkolóba vitte, majd a megbízótól kapott repülőjeggyel hazautazott Németországba.

redics embercsempesz 2023

2023. július 17-én a megbízó a vádlottakat a bútorszállításra hivatkozva gépkocsival Temesvárra vitte a leparkolt teherautóhoz, majd a későbbiekben telefonos üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte a vádlottakkal, hogy a teherautóval migráns személyeket kell szállítaniuk Olaszországba.

A vádlottak a migráns személyek illegális szállítását előre pontosan meg nem határozott pénzösszegért elvállalták, amely fizetséget az olaszországi címre érkezést követően kaptak volna meg.

2023. július 18–án a hajnali órákban a vádlottak a megbízó által adott utasításokat követve, egy Temesvár melletti erdős területre mentek, ahol a tehergépkocsiba a platóba beépített csapóajtón keresztül felvettek 29 fő srí lanka-i, pakisztáni, bangladesi és indiai állampolgárságú, úti okmánnyal nem rendelkező személyt abból a célból, hogy őket a raktérben kialakított búvóhelyen elrejtve a román-magyar államhatárt illegálisan átlépve, Magyarországon és Szlovénián keresztül Olaszországba szállítsák.

A szlovén-magyar határ rédicsi határátkelőhelyéhez érkező gépjárművet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ellenőrzés alá vonták, amelynek során a raktér hátsó részén elhelyezett bútorok mögött megtalálták az ott elrejtőzött 29 személyt.

A cselekményt követően letartóztatott vádlottak vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújtottak 29 fő migráns személynek Magyarországról Nyugat-Európába történő tovább szállításában, akik Magyarország határait jogellenesen lépték át, ezért velük szemben embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészég, melyben 5 év Magyarországról történő kiutasítás mellett 2 év 6 hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta - közölte honlapunkkal kedden dr. Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes sajtószóvivője. (Fotó/videó: NAV)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek