1 post
Skip to main content

Internetes csalókat fogtak el Zalában is

2023. november 27.
Letenye Média

Internetes csalókat fogtak el Zalában is

A zalai rendőrök egy újabb bűnelkövetői kör tagjait azonosították, kutatták fel a Mátrix Projekt keretében, majd egy összehangolt akció során elfogták őket.

A csalók 2023. szeptember 29-én délelőtt hívták fel a sértettet és banki ügyintézőnek adták ki magukat. Arról tájékoztatták áldozatukat, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján. Rávették, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást és adja meg az adatait. Több mint 13 millió forintot csaltak ki tőle, a pénzt pedig azonnal a korábban beszervezett társaik számlájára utalták.

internetes csalas 2023

A pénz útjának visszafejtése során jutottak el a rendőrök egy 27 éves győri férfihoz, a neki segítő 52 éves batyki és 39 éves türjei lakosokhoz, valamint további társaikhoz és strómanokhoz. A strómanok pár tízezer forintért nyitottak számlát egy bankban, ezzel segítve a megbízókat.

A nyomozók 2023. november 15-én kutatták át a tartózkodási helyeiket, és mobiltelefonokat, készpénzt, valamint a vagyonvisszaszerzés érdekében egy személygépkocsit is lefoglaltak.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai tovább nyomoznak az ügy bűnelkövetői körének szélesítése és tettestársak azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

A kibercsalás résztvevőit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntettével gyanúsították meg. A nyomozók a bűncselekmény szervezőjét őrizetbe vették, társai szabadlábon védekezhetnek.

Legyenek nagyon óvatosak, ha a bank nevében telefonál valaki! Hívják fel erre a hozzátartozóik, ismerőseik figyelmét is! Minél többen ismerik a csalók módszereit, a bűnözők annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni!

internetes csalas 2023 2

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

A rendőrség bűnmegelőzési és felderítési munkát végez a Mátrix Projekt keretében. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy mindig érdemes gyanakodni, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről - közölte hétfőn a Rendőrség honlapján a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek