1 post
Skip to main content

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt a zalai Gellénházán

2023. november 25.
Letenye Média

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt a zalai Gellénházán

Pénteken este a mentőszolgálattól érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Zala vármegyei Gellénházán egy fürdőkádban fekvő magatehetetlen középkorú férfi ellátása közben jelzett a mentők szén-monoxid-mérő készüléke.

Az Új utcában egy családi ház hét négyzetméteres fürdőszobájában történt a tragédia.

szenmonoxid mergezes

A tűzoltók rekonstruálták az esetet, közben folyamatosan emelkedő szén-monoxidot-szintet mértek. Azért keletkezett a fürdőszobában szén-monoxid, mert jól szigetelő, zárt nyílászárók mellett üzemelt egy olyan nyílt égésterű vízmelegítő, amelyet évek óta nem ellenőriztettek. A helyszínen ráadásul nem volt szén-monoxid-érzékelő.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz.

Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot.

Érdemes ezek mellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni - közölte honlapján szombaton a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája:

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek