1 post
Skip to main content

Szándékosan átverték a zalai tűzoltókat

2023. november 21.
Letenye Média

Szándékosan átverték a zalai tűzoltókat

November 20-án, a késő délutáni órákban érkezett jelzés a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint Pacsán a Kiss utcában ég egy családi ház.

A kiérkező városi hivatásos tűzoltóegység a helyszínen szembesült azzal, hogy a „bejelentő” olyan címet adott meg, ami nem is létezett. A tűzoltók körbejárták a környéket, de tűzre, füstre utaló jelet nem tapasztaltak, és egyeztettek az utcában lakókkal, akik szintén nem láttak tüzet. Így egyértelművé vált, hogy szándékos megtévesztés történt.

tuzoltosag

Vármegyénkben idén ez volt a második ilyen eset. Valós baj esetén akár emberi élet is veszélyben lehetett volna azért, mert valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le. A szándékosan megtévesztő bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában vonnak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesznek, melyre tűzoltóerők indultak a vármegye különböző pontjairól. 

A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók.

Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink! 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! - közölte honlapján kedden a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek