Erdélyi csapat nyerte a „Magyarország étele 2025” versenyt
Erdélyi csapat nyerte a „Magyarország étele 2025” versenyt
A székelyföldi Farkaslakáról érkezett Pásztortűz csapata készítette el idén Magyarország ételét. A „Kun földeken barangolva” nevű ételükkel vívták ki a szakmai zsűri elismerését. A győztes étel receptúráját egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
A verseny döntőjére Szolnokon, a Magyar Gasztronómia Napja keretében került sor, a Tisza parti város második alkalommal adott otthont az eseménynek. A fináléban összesen 16 csapat mutathatta meg, mire képes a hazai és határon túli magyar konyha mesterei. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét, a legfrissebb innovációkat.
Az idei verseny tematikáját az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” inspirálták. A cél az volt, hogy a séfek új, kreatív magyar fogásokat alkossanak, amelyek méltó módon képviselik a nemzeti gasztronómiai identitást.
(Így néz ki a „Kun földeken barangolva” nevű fogás, amely az idén Magyarország étele lett)
Kizárólag helyi alapanyagok a nyertes fogásban
Az erdélyi Farkaslakáról érkezett Balázs Hunor séf és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes alkotását találta a legméltóbbnak a szakmai zsűri arra, hogy viselje a „Magyarország étele 2025” címet.
„Egy összeszokott csapat vagyunk. Nagy álmunk volt, hogy egyszer részt vettünk egy ilyen rangos eseményen. Nagyon örülünk, hogy beneveztünk, és inkább annak, hogy sikerült megnyernünk a versenyt” – nyilatkozta a győztes séf, Balázs Hunor.
A „Kun földeken barangolva” nevű fogás egy valódi ízutazás: pirított szenes-nemes bárányrolád, vadalmaforgáccsal füstölve, hecsedlis barnamártásban úsztatva. Erős Pistával sütött márványos kosárkába töltött, ízletes paszternákpüré, birsalmapálinkával pirított erdei mogyoró morzsával megszórva, pankós csicseriborsó fasírttal. Narancsos répakrémre fektetett, habzó vajban pirított bébi zöldségekkel.
„Arra törekedtünk, hogy az ízvilággal tűnjünk ki, és a lehető legalacsonyabb színvonalon mutassuk be a helyi alapanyagokban rejlő beállításokat. Minden hozzávalót 50 kilométeres körzetből szereztünk be, helyi termelőktől , a báránytól a Hargitához köthető erdei tavaszi mogyoróig . tükröződjenek a tányéron” – tette hozzá Balázs Hunor. „Az erdélyi konyha szerves része a magyar konyhának, mindent a nagyszüleinktől tanultunk és ezeket az ízeket próbáljuk tovább vinni.”
A versenyben kötelező elemként szerepelt az Erős Pista , a pálinka , a szatmári malom lisztje , a Naszálytej Zrt. laktózmentes vaj , valamint bárány- vagy juhhús . A Pásztortűz csapat minden kötelező hozzávalót kreatívan épített be a fogásba.
(A Magyarország itala 2025 mixerverseny győztese: László Bernadett, Minaro Hotel Tokaj MGallery, Tokaj, Magyarország. Az alkoholos koktél neve: Drunk Barbie from Tokaj)
Összefogás és támogatás a siker mögött
Balázs Hunor séf, és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes a mindennapokban a farkaslakai Kotyogó Étterem családias csapatát erősík. A tulajdonosok, Kovács István és Kovács Cecília mindenben támogatták a versenyre való felkészülést. "De nagyon sokat köszönhetünk a mentorainknak is – Asztalos Istvánnak, aki mindig biztatott minket, hogy vegyünk részt a megmérettetésen és Szabó Béla séfnek, aki szintén a kezdetektől támogatott és ösztönzött bennünket” – mondta Balázs Hunor.
A győztes séf nem most aratott először diadalt, korábban az első helyen végzett a Kápolnásnyéken rendezett Fishing & Hunting Vadász randevú a főzőversenyen, idén pedig elnyerte a 2025 etnikumi konyha legjobb magyar séfje címet.
A nyertes étel receptúráját június 4-én, egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, de rövidesen elérhető lesz a Kotyogó Étterem étlapján is, így az arra járók is megkóstolhatják, milyen az, amikor Székelyföld ízei és a magyar csúcsgasztronómia találkoznak egy tányéron.