Skip to main content

Ezt a francia szendvicset neked is ismerned kell!

2024. április 16.
Letenye Média

Ezt a francia szendvicset neked is ismerned kell!

(x) Unod már a joghurtot vagy zabkását? Tartalmas és különleges reggelire vágysz? Ha ráérősen indul a napod, a Croque Madame névre hallgató francia szendvicskirálynőt mindenképp érdemes kipróbálnod. Garantáltan bekerül a top fogások közé!

Egy étel, mely után megnyalod mind a 10 ujjadat!

Ha neked is a reggeli a kedvenc étkezésed, akkor bizonyára szeretsz új recepteket kipróbálni és egy kis színt vinni a menüsorba. Természetesen előfordul, hogy nincs idő hosszasan tevékenykedni a konyhában, azonban esetenként mindenkinek belefér egy kis kísérletezés. Könnyen inspirálódhatsz a fogások terén, ha belekóstolsz az Oinos kínálatába, melyben helyet kap egy igazán ínycsiklandó étel, a Croque Madame is!

A Croque Madame egy klasszikus francia szendvics, mely egy gazdag és tápláló étel, így akár ebédre is kiváló, vagy könnyű vacsoraként is jó választás lehet. Ez a variáció a Croque Monsieur továbbfejlesztett változata, ugyanis a grillezett, sonkával és sajttal töltött szendvics még egy plusz réteggel bővül, vagyis egy lágy tojás kerül a tetejére.

tojasos szendvics

A neve is innen ered, ugyanis a látványosan feltálalt tojás egy női kalapra emlékeztet. Mindkét szendvics hamar a francia kávéházi kultúra részévé vált, először a párizsi bisztrókban és éttermekben jelentek meg. A Croque Madame abszolút tükrözi azt a tipikus életérzést, amellyel a franciákat azonosítják: könnyed, egyszerű, mégis ellenállhatatlan és tartalmas.

Mire van szükséged a tökéletes Croque Madame-hoz?

A legautentikusabb eredmény eléréséhez eredeti és minőségi hozzávalókat javasolt beszerezni, de ha erre nincs lehetőséged, alternatív helyettesítő termékekkel is finom fogást készíthetsz.

Alapként ropogós külsejű, belül puhább, porózus textúrájú kenyeret válasszunk. Eredetileg fehér kenyér került felhasználásra, ugyanakkor kovászos kenyérrel, vagy valamilyen csökkentett szénhidráttartalmú változattal “alakbarátabb” ételt kaphatunk.

Szükségünk lesz néhány szelet enyhén sós francia sonkára is, de például a Serrano sonka vagy a Prosciutto szintén kellemes ízvilágot kölcsönöz. A szendvics igazi különlegessége a markáns, hangsúlyos Gruyère sajt. Ez adja meg az étel utánozhatatlan aromáját.

A besamel mártás és a lágy tojás a szendvics lelke

A krémes és szaftos hatás a besamel mártásnak köszönhető, úgyhogy mielőtt elkezdenéd a szendvics sütését, készítsd elő a besamelt is. Néhány kanál selymes szósszal öntsd nyakon az összeállított szendvicset, szórd meg még több sajttal, és így tedd a sütőbe néhány percre, amíg el nem éri a megfelelően grillezett állagot.

Ezután kerülhet fel a szendvics koronája, a lágy tojás, melyet nyugodtan fűszerezhetsz ízlésed szerint. Ezzel nemcsak ízletesebbé, hanem a színes fűszereknek köszönhetően látványosabbá is teheted a fogást.

A franciák eleganciája a konyhakultúrában is megmutatkozik: a Croque Madame-ot késsel és villával fogyasztják, valamint friss salátaágyon, kevés sült burgonyával tálalják. Kóstold meg ezt az igazán zamatos ételt, hidd el, nem fogsz csalódni!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek