Skip to main content

A házi sütemények varázsa

2024. március 20.
Letenye Média

A házi sütemények varázsa

(x) Amikor betérünk egy igazán jó cukrászdába, ott minden van, ami szem-szájnak ingere. A sokféle ínycsiklandozó sütemény közül alig bírjuk kiválasztani, hogy melyiket vegyük meg. A bőség zavarában el tudunk veszni, mert képtelenek vagyunk eldönteni, hogy melyiket kívánjuk.

Aztán végre sikerül választani, de valami mégsem az igazi. Hiába a megspórolt munka, hiszen nem nekünk kellett elkészítenünk, hiába a finom ízek, mégis hiányzik valami. De vajon mi lehet az? A hagyományos magyar sütemények fenségesek, és valljuk be, öröm ezeket megalkotni is.

Terjeng a lakásban az éppen sülő tészta illata, ujjainkkal tisztítjuk meg a krémes tálat, megszabadítva a maradéktól, amely ilyenkor a legfinomabb. Ez az, ami nincs egyetlen cukrászdában sem, csak az otthonunk meghitt légkörében: a sütemény elkészítésének varázslatos élménye.

sutemeny pr 2024

Milyen sütiket készítsünk otthon?


Mindenképpen olyat, amilyet szeretünk, de a Fanta szelet feltétlenül legyen köztük. Már látványra is lenyűgöző ez a csodás süti, hiszen a színei pompásan mutatnak. A narancsízű üdítőtől napsárga a teteje, ami nemcsak a tekinteteket vonzza, hanem kívánatossá is teszi.

A barna színű, puha kakaós tészta és a sárga kalap között krémes túróréteget találunk, amelynek fehérsége lágyan köti össze a barna és a sárga árnyalatokat. Az ízekről pedig ne is beszéljünk, inkább kóstoljuk meg, ha eddig nem tettük.

A receptet megtalálhatjuk a Mira Magazin írásában is, ahol tippeket és praktikákat is olvashatunk, hogy minél tökéletesebben sikerüljön ez a süti. Ugyan semmi bonyolult nincs az elkészítésében, viszont pár apróságra nem árt figyelni.

Miért eszünk süteményt?

A sütemény az étkezés utolsó fogása, ez a desszert, de fogyaszthatjuk önmagában is. Nagyon sokféle arcát ismerjük, vannak krémet tartalmazók, csak tésztából állók, gyümölcsösek, habosak vagy éppen száraz sütik.

Készülhetnek kevert tésztából, kelt tésztából, de sütés nélküli édességek is léteznek. Az alapanyagok számtalan fajtája fellelhető bennük, tájegységenként változik, például ahol sok a diófa, ott nagyon elterjedtek a diós sütik.

Vannak nehezebb, illetve könnyebb desszertek is, olyanok is, amelyek uzsonnaként is megállják a helyüket. A magyar sütemények annyifélék, hogy nem létezhet olyan ember, aki ne találna köztük az ízléséhez passzolót.

Milyen sütiket kedvelnek a magyarok?

A diós zserbó előkelő helyen végezne egy magyarországi kedvenc sütemények felmérésen, ahogy a krémes is. A mézes krémes, az almás pite és a Rákóczi-túrós is nagyon népszerűek. Sőt, a somlói galuska is minden magyar étteremben megtalálható, enélkül elképzelhetetlen az étlap.

Ahogy a palacsinta is, amely számos különböző töltelékkel tehető ízletessé. Érdekessége, hogy sós változatban is elkészíthető, csak akkor nem desszert, hanem előétel válik belőle. A karácsony elmaradhatatlan kiegészítője a diós és a mákos bejgli, a farsangé pedig a szalagos fánk. Ha pedig azt szeretnénk, hogy tökéletesek legyenek ezek a sütik, készítsük el magunk, vagy kérjük meg édesanyánkat, nagymamánkat vagy a feleségünket! 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek