1 post
Skip to main content

Havi 12 ezer forintot költenek a magyar gazdik a kutya etetésére

2024. január 05.
Letenye Média

Havi 12 ezer forintot költenek a magyar gazdik a kutya etetésére

Kevesebb szorongás, jobb mentális állapot, pozitív életszemlélet: így vághatnak neki ennek az évnek az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) azon szingli tagjai, akik a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg.

A hitelintézet egy másik reprezentatív kutatása szerint bár megéri az érzelmi támogatást nyújtó házikedvencekről gondoskodni, nem olcsó mulatság, hiszen egy átlagos magyar gazdi legalább évi 190 ezer forintot költ a kutyájára.

kutya

Az ember és kutyája közötti kötelék mentális jólétre való hatását vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport szakemberei: egyedülálló, fiatal felnőttek körében keresték a választ arra, vajon befolyásolja-e mentális és szociális jóllétüket a társállattartás.

Érzelmi stabilitást adnak

Az eredmények alapján igencsak előnyös helyzetben vannak az otthonukat kutyával megosztó szinglik azokhoz képest, akiknek nincs társállatuk. A Cofidis Kutyaszemmel program által is támogatott felmérés szerint ezek a gazdik pozitívabban állnak az élethez: kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint kutyát nem tartó társaik.
A kutya és az ember közötti szoros kapcsolat előnyei egyértelműen megjelennek a válaszadók érzelmi kiegyensúlyozottságában is.

A négylábúak társaságát élvező szinglik úgy vélik: érdemes élni és értékesnek is tartják az életüket, valamint ritkábban tapasztalnak magukon olyan negatív érzéseket, mint például a rosszkedv, az elkeseredés, a szorongás vagy a depresszió.

Egyre többet költenek rájuk

Ezeket az eredményeket megerősíti a Cofidis Kutyaszemmel program saját reprezentatív kutatása is. A magyarok fele úgy gondolja, hogy kutyával könnyebben megy a kapcsolatteremtés másokkal, 55 százalékuk szerint egy négylábúval egyszerűen jobb az élet, 67 százalék pedig azt vallja, egy kutyával kevésbé érzi magát magányosnak az ember. A felmérés szerint jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük pedig egy kutyáról gondoskodnak.

A gazdik szerint egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül.

A felszerelés, higiéniai ellátás, általános állatorvosi költségek pedig összesen kb. 47 ezer forintot emésztenek fel éves szinten. A hitelintézet ugyanezen kérdéseket vizsgáló 2018-as kutatásával összevetve jól látszik: a gondoskodással kapcsolatos költségek terén közel 33 százalékos emelkedés volt tapasztalható 5 év alatt.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek