1 post
Skip to main content

Csalók, adathalászok, zaklatók és lehallgatás

2023. február 01.
Letenye Média

Csalók, adathalászok, zaklatók és lehallgatás

Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.

Az adatvédelem – vagy más néven az információs önrendelkezési jog – biztosítja, hogy alapvetően magunk döntsünk személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról. „Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. Nevével ellentétben azokat a személyeket védi, akikkel az adott adatok összekapcsolhatóak” – olvasható a hivatalos definíció szerint.

Magyarországon több adatvédelmi rendelkezés is biztosítja adataink védelmét. Általános szabályokat a Polgári Törvénykönyv is megfogalmaz, de az Alaptörvény is rögzíti a személyes adatok védelméhez való jogot. Az információs törvény mellett az unió általános adatvédelmi rendeletének a betartása – a GDPR – is szükséges ahhoz, hogy ne sérüljön a személyes adatok védelme és a közadatokhoz való hozzáférés joga. A GDPR 2018. május 25-től közvetlenül alkalmazandó és kötelező erejű minden EU tagállamban, így Magyarországon is.

laptop

Ujjlenyomat olvasó és arcfelismerő biztonsági rendszer a laptopokon is

Tóth Roland, a Furbify szakértője szerint, ha igazán fontos valakinek az adatai védelme, akkor a laptopján, számítógépén is odafigyel erre és olyan gépek között keresgél, amiken már akár van ujjlenyomat olvasó. Ma már elérhető a még újdonságnak számító arcfelismerő biztonsági rendszer is.

„Adatlopás akkor történhet, ha óvatlanul ott hagyjuk valahol a laptopunkat és nincs rajta sem jelszó, sem PIN-kód, sem arcfelismerő- vagy ujjlenyomatismerő biztonsági beállítás. Ezenkívül léteznek olyan vírusirtó programok, melyek lehetőséget nyújtanak abban az esetben, ha a laptopot pl. ellopják. Ilyenkor egy GPS követő program segítségével követni tudjuk a laptop útját, tartózkodási helyét. Adatlopás akkor is történhet, ha gyanús, veszélyes oldalakat látogatunk és ,,véletlenül” rábökünk egy nem kívánt tartalomra, vagy egy engedélykérésre a személyes adatainkhoz pl. a fényképeink hozzáféréséhez. De sajnos elég sok megtévesztő nyereményjáték is kering az interneten, ahol a személyes adatainkat kérik, s azokkal élnek vissza. Még rosszabb esetben a bankkártya adatainkkal” – mondta Tóth Roland, a Furbify szakértője.

Csalók, adathalászok, zaklatók és lehallgatás

Ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – rendezik meg a biztonságos internet napját. A minden évben a második hónap második hetének második napján megtartott esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a fiatalok és gyermekek figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. A gyerekek jól kiismerik magukat a világhálón, a szülők pedig gyakran nem is tudják, hogy miféle veszélyeket rejt a virtuális világ. Csalók, adathalászok, zaklatók és pedofilok prédái lehetnek a gyermekek. A biztonsági mentés jól ismert mód, de más lehetőségek is vannak, hogy a számítógépeken használt adatainkat megóvjuk.

„Az összes notebook kikapcsoló gombjára beállítható a gépből való kijelentkezés, ami annyit jelent, ha akár pár percre is vagy hosszabb időre elhagyjuk azt a helyet, ahol a gépünk van, csak annyi dolgunk van, hogy megnyomjuk a kikapcsoló gombot így, ha valaki bele akarna nézni, kérni fogja az ujjlenyomatot, vagy a jelszót. Legismertebb és legtöbbet használt megoldás a bitlocker. Bárki egyszerűen be tudja állitani a gépén. Nagyon erős titkosítás, minden indítás előtt kér egy jelszót, amit mi tudunk beállítani. Az adatokhoz máshogy nem lehet hozzáférni, csak a jelszóval, vagy a bitlocker beállításánál generált számkombinációval. Viszont, ha véletlen elfelejtjük a kódot és nincs meg a kombináció, akkor búcsút inthetünk az adatainknak” – tette hozzá a szakértő, aki kiemelte azt is, hogy nem szükséges jobban figyelni az adatvédelemre abban az esetben, ha használt laptopot vásárolunk.

Sokan túl is aggódják, de jobb az óvatosság

A legnagyobb hibák közé a már lezárt gépeknél a jelszó elfelejtése tartozik, illetve a túlzásba vitt védelem.

„Több esetben találkoztunk olyannal, hogy a gépen volt bitlocker, Windows jelszó és még egy az adatokat védő záró program (AxCrypt, VeraCrypt). Másik hasonló hiba a túlzásba vitt vírusírtó program. Általában az újonnan vásárolt gépeknél a beépített programon kívül van legalább még egy előtelepített vírusírtó program (McAfee). Ezek szintén lassítják a gépet, esetekben egymást ütik” – mondta Tóth Roland, majd hozzátette: nem szabad félvállról venni azt sem, hogy a laptopunk is lehallgat.

„Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy egy társaságban beszélgetett valami konkrét dologról, és pár percen belül egy reklám jelent meg a képernyőn. Ehhez nem muszáj csak negatívan hozzáállnunk, hiszen a reklámok legalább személyre szabottak. A webkameránkra azért jobb, ha felszerelünk, ragasztunk egy elhúzható kamera takarót biztos, ami biztos” – zárta gondolatait az óvintézkedésekről a szakember.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek