1 post
Skip to main content

Trükközött a katával: 35 milliós NAV-bírságot kapott egy festő-mázoló vállalkozó

2023. augusztus 14.
Letenye Média

Trükközött a katával: 35 milliós NAV-bírságot kapott egy festő-mázoló vállalkozó

Összesen csaknem 35 millió forint adóhiányt, késedelmi pótlékot és bírságot kellett befizetnie egy festő és mázoló egyéni vállalkozónak, aki trükközni próbált a kata szabályokkal - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint az egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szünetelését, és azt nyilatkozta, hogy bevétele 12 millió forint - azaz az alanyi adómentességre jogosító és a katás adózókra irányadó értékhatár - alatt maradt.

painter man at work with a roller, bucket and scale, from below view, copy space template

(Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Hozzátették: a vállalkozó nyilatkozatát a bankszámlája cáfolta meg, mivel az odaérkező összegek lényegesen meghaladták az adómentesség értékhatárát.

A szakember - miközben szüneteltette egyéni vállalkozását - elvállalta egy épület generálkivitelezését és a számlájára érkező összeg éppen megfelelt a kivitelezés ellenértékének - ismertették a revizorok adatgyűjtésének eredményét.

Az ellenőrzés során a kivitelező és a megrendelő próbálták megtéveszteni az ellenőröket, azt a látszatot keltve, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el.

A NAV közleménye szerint a megrendelő a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát próbálta visszaigényelni, ezzel igazolva a harmadik fél hitelességét az ügyletben. A NAV munkatársai bizonyították, hogy a kérdéses harmadik vállalkozás nem végezhette el a munkákat, hiszen sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá.

A vállalkozó végül kénytelen volt megfizetni az adóhiányt, a késedelmi pótlékot és a kiszabott bírságot is, ami csaknem 35 millió forintot tett ki - olvasható a NAV közleményében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek