1 post
Skip to main content

Mire van szükség a konténerrendeléshez? Egyáltalán mire jó?

2023. július 14.
Letenye Média

Mire van szükség a konténerrendeléshez? Egyáltalán mire jó?

(x) A második kérdésre azonnal meg is adjuk a választ: építkezések, bontások és felújítások során rengeteg hulladék termelődik, amit szinte azonnal el kell szállítani, pláne, ha nemcsak a saját udvarunkra, hanem közterületre is kerül a szemétből. A leghatékonyabb módja ennek a konténerrendelés.

A főváros teljes területén elérhető

Sőt, már egész Pest megyében is, így egyáltalán nem kell aggódni, ha építkezésről, felújításról vagy bontásról van szó. A konténerrendelés szolgáltatását ma már magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok is igénybe vehetik. Ez különösen előnyös, ha például zöld munkálatokról van szó vagy a város infrastruktúrájának a fejlesztéséről.

Fontos, hogy ha a konténert csak közterületen lehet elhelyezni, mivel nem áll rendelkezésre udvar vagy kert, akkor közterület-használati engedélyre lesz szükség. Ezt minden esetben a megrendelőnek kell beszereznie, de nem kell megijedni, az ügyintézés nagyon gyors. Elég csak befáradni az illetékes önkormányzathoz, és percek alatt kész is a papírmunka. 

Ha van kert, udvar vagy egy nagyobb kocsibeálló, akkor arra kell figyelni, hogy a konténernek legalább annyi helyet biztosítsunk, mintha két személyautó parkolna egymás mögött. Kapubeállók esetén a teherautónak legalább 3 méter szélesség és 3 méter magasság szükséges, hogy biztonságosan le tudja helyezni a konténert. 

epitkezes 2023

A négy legfontosabb információ

Ha konténerrendelésre van szükség, mert éppen lakásfelújítást végzünk, vagy egy nagyobb beruházás részesei vagyunk, akkor négy fő információra lesz szükség ahhoz, hogy a hulladékot hatékonyan el tudjuk szállíttatni. Az első természetesen a szállítási cím, ahova a konténert kérjük. A következő a szállítás ideje, amikorra a hulladékot összeállítjuk és várjuk a tárolót.

A harmadik a konténer méretének a meghatározása, ahol általános tanács az, hogy mindig nagyobbat rendeljünk, mint amire éppen szükségünk lehet. Ha hulladékról van szó, nem szabad kicentizni, mivel nem kockáztathatja meg a szállító, hogy menet közben hullik le a szemét a teherautóról. Ha nem elég nagy a konténer, akkor kétszer kell fordulni, ami a költségeket is meg fogja duplázni. Egy nagyobb tárolóba biztonságosan bele tudjuk pakolni az összes hulladékot.

Végül pedig pontos leírást kell adnunk a szemét fajtájáról. Ez azért fontos, mert nem lehet mindent a konténerbe helyezni, például kerülni kell a veszélyes hulladékokat.

Mi kerülhet a konténerbe?

Konkrétan szinte minden, ami a lomtalanítás, építkezés során keletkezik hulladékként: vakolat, kő, törmelék, sitt, tetőcserép, áthidaló elemek, gipszkarton, vízvezetékcsövek, tégla, csempe, szigetelés, burkolatok, beton, fa és fém darabok. Ugyanúgy mehetnek bele berendezési tárgyak, elektronikai cikkek, ruhák, könyvek és iskolás füzetek is.

Kerüljük a sütőolajat, azbeszt palát, eternit csöveket, növényvédő szereket. Mindig kérjünk pontos tájékoztatást az egyeztetés során.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek