1 post
Skip to main content

Vizsgázott drónpilóták permetezik a magyar földeket

2023. február 10.
Letenye Média

Vizsgázott drónpilóták permetezik a magyar földeket

Meghatározó állomáshoz érkezett a hazai speciális drónozás: 2022-ben Magyarországon először indult növényvédelmi drónpilóta képzés az ABZ Drone Kft-nél, mostantól pedig a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam is megtalálható a cég portfóliójában. Ez azért jelentős változás, mert ezzel a drónos permetezés elterjedéséhez minden feltétel adottá vált. Fontos, hogy törvényesen csak a hatósági igazolvány birtokában végezhető drónos permetezés. A hatósági igazolvány megszerzéséhez – hasonlóan az autóvezetéshez – sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell teljesíteni. A vizsgára felkészítő első képzést már februárban elindítja az ABZ Drone.

Minden szükséges engedélyt megszerzett az ABZ Drone a hazai akkreditált tanfolyam elindításához, amely a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére készít fel. Ez hatalmas előrelépésnek számít, mivel a hatósági dokumentum megléte a drónos permetezés egyik alapvető törvényi feltétele.

A napokban megszerzett engedélyek birtokában az ABZ Drone lett Magyarországon az egyik olyan akkreditált képzőhely, (a Légtér.hu mellett) ahol minden egy intézményben megtalálható, ami a mezőgazdasági drónozáshoz szükséges: szakmai képzés, speciális célra használt drónok, szoftverek, szolgáltatás, szerviz háttér, jogszabályi ügyintézés.

Magyarország a régióban az első olyan ország, amely az Európai Unió irányelve alapján megteremtette a drónok irányításának törvényi feltételeit és már az uniós szabályoknak megfelelő képzéseket is indított.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022. AM rendelet szigorúan szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit. Drónos permetezést csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában.

Keczer Máté, az ABZ Drone ügyvezető helyettese a szabályozás részleteiről elmondta: kizárólag a Nébih által nyilvántartásba vett személyek végezhetnek drónos növényvédőszer-kijuttatást. Ahhoz, hogy valaki felvételt kapjon a Nébih nyilvántartásába, a törvény szerint két képzést kell elvégeznie:

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges képzést, és a növényvédelmi drónpilóta szakképzést.

dronos permetezes 2

A növényvédelmi drónpilóta szakképzést 2022 óta rendszeresen kínálja az ABZ Drone, ám ennek a képzésnek az elvégzése önmagában még nem elegendő a törvény alapján. Így azoknak is kötelező az újonnan induló tanfolyam elvégzése és a hatósági igazolvány megszerzése, akik már a növényvédelmi drónpilóta képzést elvégezték.

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam időtartama 76 óra: 60 óra az elméleti és 16 óra a gyakorlati képzés ideje. A tanfolyam résztvevői ismereteket kapnak

- a jogszabályi háttérről,

- az UAS rendszerek üzemben tartásáról,

- UAS rendszerek általános ismeretéről,

- az emberi tényezőkről,

- illetve a modulok között találhatók a meteorológiai ismeretek és a repülési gyakorlat is.

Az igazolvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra a jelentkezés feltétele az A/2 kompetencia tanúsítvány megléte. Azok számára, akik még nem rendelkeznek ezen drónirányítói képesítéssel, elsőként az A1/A3, majd az erre épülő A2 tanúsítványt szükséges megszerezni.

A speciális drónok irányításához szükséges szakképzés egyben jó befektetés is, mivel a jövőben jelentősen nő a drónpilóták iránti igény. A mezőgazdaság szereplői, a gazdák nyitottak a drónos permetezésre, amelynek törvényi feltételeinek teljesüléséhez már minden adott. Magyarország jelentős előnyre tett szert a drónpilóta képzésben, mivel a környező országok még nem rendelkeznek az uniós szabályoknak megfelelő képzésekkel.

Keczer Máté kiemelte: A dróntechnológiába egyértelműen megéri beruházni, ugyanis mind szolgáltatási-, mind a saját célú felhasználás esetén gyorsan megtérülő befektetésről beszélhetünk. A permetező drónok használatával redukálható a vízfelhasználás, kevesebb növényvédő szer felhasználására van szükség (foltkezelés), elkerülhető a taposási kár, valamint lehetővé válik a nehezen megközelíthető, vagy felázott talajú területek kezelése.

Ráadásul nem csak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban. A technológia integrálásában jelentős szerepet töltenek be azok az innovatív növényvédőszer-gyártó és/vagy forgalmazó cégek, melyek már a tavalyi évben elkezdték a növényvédő szerek engedélyezéséhez szükséges drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokat, szem előtt tartva a gazdák érdekeit.

„A gazdák mellett azoknak is ajánlom a drónpilóta képzéseket, akik egy most kialakuló, merőben új, ám biztosan hosszútávon piacképes szakmát szeretnének elsajátítani. A drónpilóták iránti kereslet rövid időn belül ugrásszerűen nő, és ahogy említettem, jelenleg óriási versenyelőnyt élvez Magyarország ezen a területen” – hangsúlyozta Keczer Máté.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek