Gépek lepték el a szőlősorokat – elindult a szüret a Dél-Balatonon
Gépek lepték el a szőlősorokat – elindult a szüret a Dél-Balatonon
A Dél-Balatonon szerdán megkezdődött az idei szüret: a legkorábban érő szőlőfajtát, a Csabagyöngyét kezdték el szedni a Somogy vármegyei Ordacsehiben – tájékoztatta a sajtót Takács György, a Varga Pincészet Kft. pincevezetője.
A balatonboglári borvidékhez tartozó településen termesztett hibrid szőlőből könnyed, gyümölcsös, félszáraz bort készítenek, amely várhatóan már szeptember elején a boltokba kerül. A Csabagyöngyéből készülő bor úgynevezett „nulla érlelésű”, vagyis a lehető legrövidebb idő alatt palackba kerül, hogy megőrizze frissességét.





(Szüretelőgéppel szedik a legkorábbi érésű szőlőfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén, Ordacsehi határában 2025. július 30-án. Fotók: MTI/Katona Tibor)
Ordacsehi és környéke számít a Csabagyöngye legnagyobb termőterületének az országban. Innen idén körülbelül 30 ezer kilogramm szőlőt vásárol a Varga Pincészet, amelyből ugyanennyi palack bort terveznek készíteni badacsonyörsi központjukban.
Takács György elmondása szerint az idei Csabagyöngye-szüret időpontja a harmadik legkorábbi a pincészet történetében, és a termés minőségével, valamint mennyiségével is elégedettek.
A pincevezető beszélt az idei vegetációs időszakról is: az év elején kedvezően indult a szőlő fejlődése, de a júniusi csapadékhiány különösen a késői érésű fajtákon hagyott nyomot. Az elmúlt egy hét azonban változást hozott: a térségben lehullott, viszonylag bőséges eső kedvezett a szőlőnek, és az alacsonyabb éjszakai hőmérsékletek is elősegítették az aromák kialakulását.
A Varga Pincészetnél bíznak benne, hogy az idei évjárat a tavalyinál jobb, gazdagabb aromájú borokat eredményez majd.


(A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye a szüret kezdetekor a Balaton Agrár Zrt. területén, Ordacsehi határában 2025. július 30-án. MTI/Katona Tibor)