Megérkezett a magyar szamóca – ízben verhetetlen
Megérkezett a magyar szamóca – ízben verhetetlen
Megjelent a hazai piacokon az idei magyar szamóca, ám a megszokottnál hűvösebb, borongós májusi időjárás miatt lelassult az érés, így a szüret is elhúzódik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös közleményéből, amit az MTI-nek juttattak el.
A fóliasátras termesztésből származó szamóca május elején már elérhető volt, a szabadföldi ültetvényekről azonban csak május második felében kezdődött a betakarítás. A fóliás termések mennyisége átlagosnak mondható, az áprilisi-májusi fagyokat a takart állományok jól átvészelték.
Ezzel szemben a szabadföldi szamóca komoly fagykárokat szenvedett, térségtől függően 40-80 százalékos terméskiesés is előfordul.
(Fotó: Letenyei Szamóca - Facebook)
Az időjárási nehézségek miatt csökkent a kínálat, ezért a május elején kialakult viszonylag magas árak továbbra is tartják magukat. A szakértők szerint a június közepéig tartó szezonban érdemi árcsökkenés már nem valószínű – kivéve, ha hirtelen, erőteljes hőhullám érkezik.
Komoly kihívást jelent a betakarítás is: a szamócaszüret gépesítése továbbra sem megoldott, a kézi munkaerő pedig egyre drágább és nehezebben elérhető. A szamóca leszedése különösen fárasztó munka, amit kevés ember vállal szívesen.
Magyarországon jelenleg mintegy 704 hektáron folyik szamócatermesztés. A termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt – 2024-ben 22 százalékkal nagyobb területen termesztettek szamócát, mint 2020-ban.
A tavalyi betakarított mennyiség elérte a 8 ezer tonnát, ami 500 tonnával több, mint 2023-ban. A hozamnövekedés főként a termőterület bővülésének köszönhető, nem pedig az egy hektárra jutó terméshozam javulásának.
Bár az üzletekben továbbra is elérhető az import szamóca, a hazai termesztésű gyümölcs ízben és beltartalmi értékben is jóval magasabb minőséget képvisel.
A magyar szamócát teljes érettségében szedik le, ami jelentősen növeli a fogyasztási élményt – szemben a mediterrán országokból származó, gyakran féléretten leszedett és utóérlelt gyümölcsökkel.
A szakmai szervezetek egyértelmű üzenete: ha valódi ízélményre vágyunk, válasszuk a hazai szamócát. Az árusoknál és az üzletekben az ára 2000 és 3000 forint/kg között változó.