1 post
Skip to main content

Mit érdemes tudni a WPC-ről, ha burkolásra kerül sor?

2024. május 23.
Letenye Média

Mit érdemes tudni a WPC-ről, ha burkolásra kerül sor?

(x) A WPC, azaz a wood plastic composite egy farost és polimer ötvözet, amelyben visszaköszön a fa szépsége és a műanyagra jellemző erő is. Az élősködőknek jól ellenálló anyag nem korhad el, és nem hajlamos a szálkásodásra sem.

Egy ilyen speciális teraszburkolat bármely lakást vagy házat különlegessé tehet, és azok is bátran beépíthetik, akik a környezetkímélő megoldásokat részesítik előnyben. Ez a burkolóanyag újrafelhasználható anyagokból készül, ezáltal a környezetet is kevésbé terheli. Mivel a benne megtalálható farost aránya igen magas, ezért nagyon hasonlít a természetes fához.

fizikai munka PR ALH 2024 majus

Mit takar a fa-műanyag kompozit elnevezés?

A kompozit kettő, vagy akár több anyag kombinációjával előállított anyagot jelent. A cél az, hogy olyan terméket alkossanak, amelyben a hozzáadott elemek egy-egy fizikai tulajdonságához képest, összességében, egy sokkal jobb fizikai tulajdonságú anyag jöjjön létre. Többféle összetételű kompozit is létrehozható, de leggyakrabban a fát, a műanyagot, a különféle ásványokat és fémötvözeteket részesítik előnyben.

A WPC fa-műanyag kompozitból készül, azaz az alapanyaga fa, hozzáadott műanyag - környezetbarát polypropilén- és egyéb kemikáliák. A kemikáliák között megtalálható az UV-stabilizátor, a színstabilizátor és a méretstabilizátor.

Az adalékanyagok fontos részét képezik az eredeti, Európában gyártott WPC burkolóanyagnak. Az alacsonyabb árkategóriás termékek gyártásakor ezek az alapanyagok sokszor már bele sem kerülnek a késztermékbe.

A WPC egy gondozásmentes anyag, amely így bátran alkalmazható kültéri burkolásra is

Nem véletlenül nevezik gondozásmentes anyagnak, hiszen tényleg az. Nem szükséges átfesteni, így a hosszantartó csiszolási munkálatok elkerülhetők, a lakkozásról nem is beszélve. Akik fa burkolattal látták el otthonukat, azok már tudják, hogy évről-évre gondozást igényel. Amennyiben nem mi magunk végezzük el ezeket a munkálatokat, hanem szakembert kérünk fel rá, akkor nagyobb kiadással is számolhatunk.

A fa-műanyag kompozit anyagok bárki számára elérhetők

Ezeket az anyagokat új építésű és már meglévő otthonok esetében is fel lehet használni. A fa-műanyag kompozit burkolóanyagokat alkalmazhatjuk a terasz, valamint a falak burkolása során. Sokan előszeretettel használják fel stégek építéséhez, hiszen egy nagyon strapabíró anyagról van szó, amely jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak.

Mindenki számára ajánlott ennek a nagyszerű, valódi fa alternatívának a felhasználása. Mivel többféle építési projekthez is alkalmas, így felhasználási módja számtalan lehet. Szakemberek szerint is sokkal könnyebb vele dolgozni, hiszen ha csavarozásra kerül sor, akkor ez az anyag kevésbé hajlamos a repedésre, és sokkal strapabíróbb, mint a hagyományos fa társa.

Amennyiben olyan anyagot keresünk, ami tényleg jól ellenáll az időjárási körülményeknek, akkor a WPC lesz a legjobb megoldás. 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek