1 post
Skip to main content

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége: megérkezett az Agrárminisztériumból a fekete leves

2024. május 02.
Letenye Média

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége: megérkezett az Agrárminisztériumból a fekete leves

Az Agrárminisztérium fogalmi zavarban szenved: Egyszerűsítés ? bonyolítás; Érti valaki, amit a termelők adminisztrációs kötelezettségeinek teljesítésére szolgáló gazdálkodási napló (GN) kapcsán az Agrárminisztérium művelt és művel?

A tavalyi évet érintően arra kötelezték a termelőket, hogy egy működésképtelen, hibáktól hemzsegő, kezelhetetlen programon keresztül tegyenek eleget az adatszolgáltatásnak. Az államigazgatás is tisztában volt vele, hogy a sok milliárd forintból létrehozott felület gyakorlatilag használhatatlan, így végül számos könnyítéssel és határidőkitolással próbálták menteni a helyzetet.

traktor vetes 2023

A gazdatársadalomban egyöntetű konszenzus van a tekintetben, hogy ez 2024-ben nem ismétlődhet meg. A minisztérium könnyítéseket ígért, egyszerűsítést, a bürokratikus terhek csökkentését.

Ehhez képest épp egy őskáosz kialakulásának vagyunk a tanúi.

A történet pedig alapvetően jól indult. Az Agrárminisztérium - tanulva az előző évi kudarcból - lehetővé tette, hogy a gazdálkodók kizárólag papír alapon is vezethessék a gazdálkodási naplójukat és megszüntette a feltöltési kötelezettséget is. Volt olyan támogatási forma, ahol még a GN vezetési feltételeket is enyhítették.

Ezt követően jött a fekete leves.

Egyrészt egy, a napokban megjelent rendeletben előírták, hogy a hazai mezőgazdasági terület több mint 60%-án (az úgynevezett nitrátérzékeny területeken) a papír alapon vezetett adatokat mégiscsak rögzíteni kell a NÉBIH által működtetett, csúfosan leszerepelt elektronikus felületen, másrészt pedig életben hagyták azt az előírást, ami meghatározott permetezések 24 órán belüli elektronikus bejelentését írja elő ugyanezen a felületen.

Ez utóbbi kapcsán - kis magyar abszurdként - érdemes megjegyezni, hogy a határidő betartása támogatási szempontból nem kötelező, de ha a termelő nem tartja be, akkor azért a NÉBIH megbírságolhatja.

Érti ezt valaki? Miközben az EU a gazdák nyomására jelentős egyszerűsítéseket hajt végre, addig Magyarországon továbbra is felesleges adminisztrációs kötelezettségekkel sújtják a termelőket.

Nagyon úgy tűnik, mintha nem tudná a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A minisztériumnak azonnal felül kell vizsgálnia a gazdálkodási naplóval kapcsolatos döntéseit, világos, egyszerű, gazdabarát feltételeket kialakítva.

Nem fogadható el érvként, hogy a feltöltési kötelezettségre azért van szükség, mert az Agrárminisztérium másképp nem tudja igazolni, hogy miért költöttek el több milliárd forintot egy alapvetően rossz programra.

A tét igazán nem csekély. Nem kellene 160.000 gazdálkodó életét ilyen fajta értelmetlen adminisztrációval megkeseríteni - közölte csütörtökön az MTI Országos Sajtószolgálatával a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek