1 post
Skip to main content

Észrevette a minisztérium, hogy túl drága a benzin és a gázolaj

2024. április 23.
Letenye Média

Észrevette a minisztérium, hogy túl drága a benzin és a gázolaj

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki.

Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

horvatorszag tankolas 2024 aprilis

(Sok Nagykanizsa és Letenye környéki autós Horvátországban vagy Szlovéniában tankol, mert ott olcsóbb és jobb minőségű a benzin és a gázolaj is)

Megállapítható, hogy a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően (például online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszerinflációt. Ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása.

Ezzel szemben a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében több mint 60 forinttal (64 forint), a gázolaj esetében pedig közel 80 forinttal (76 forint) kénytelenek többet fizetni literenként. Ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon.

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet.

Ez hátráltatja a fogyasztás helyreállítását - mutatott rá az NGM.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek