1 post
Skip to main content

Lakásbiztosítási kampány 2024 - leválthatóak jelzáloghitelhez kötve is?

2024. február 21.
Letenye Média

Lakásbiztosítási kampány 2024 - leválthatóak jelzáloghitelhez kötve is?

(x) A bankok csak úgy kötnek ingatlanra vonatkozó hitelszerződést az ügyfelekkel, ha az ingatlan biztosítva van. Ez nyilvánvalóan mind a banknak, mind pedig az ügyfélnek az érdeke, hiszen a biztosított ingatlanban bekövetkezett kár esetén a társaság helytáll, így a bank a biztosítékot nem veszíti el. Vajon mi a helyzet ezekkel a lakásbiztosítási szerződésekkel, leválthatóak ezek a szerződések is a most induló lakásbiztosítási kampányidőszakban?

Mi van azonban akkor, ha túl magas lesz a biztosítási díj?

Előfordulhat, hogy az évekkel korábban kötött biztosítás díja túlságosan megemelkedik. Ez a jelzáloghitellel terhelt ingatlanok tulajdonosai számára kifejezetten nagy anyagi teher lehet, azonban a szerződés felmondása esetén a bank akár el is állhat a hitelszerződéstől. 

Erre a helyzetre lehet megoldás a 25/2023 kormányrendelet szerint első alkalommal 2024 márciusában folyó lakásbiztosítási kampány amely során az jelzáloghitellel terhelt ingatlanok lakásbiztosítása is lecserélhetővé válik.

A lakásbiztosításokkal is foglalkozó CoverMe tájékoztatása szerint azonban vannak azonban olyan szabályok, amelyek betartásával egy terhelt ingatlan esetében is meg lehet változtatni a biztosítási szerződést, azonban több tényezőre is oda kell figyelni.

szamologep 2024

Mit vár el a bank a szerződő féltől?

  • A hitellel terhelt ingatlan esetében a bank előírja, hogy az ingatlanon a lakásbiztosításnak folyamatosnak kell lenni. Ez azt jelenti, hogy ha új biztosítást szeretnénk kötni, akkor ügyelni kell arra, hogy az új szerződés az előző megszűnését követő nappal már elkezdődjön.
  • Az is lényeges, hogy a biztosítási összegek is megfelelőek legyenek, vagyis olyan összegre kössük az új szerződést, ami legalább akkora, mint az előző. Így garantálható, hogy a bank el fogja fogadni azt.
  • Mindenképpen el kell olvasni a hitelszerződésben foglaltakat, hogy milyen feltételek szükségesek a biztosításra vonatkozóan és ügyelj rá, hogy ezek a feltételek továbbra is teljesüljenek.
  • A zálogkötelezetti nyilatkozatba bele kell írni a bankot, hiszen ő lesz a zálogjogosult.

Mikor lehet felmondani ezeket a szerződéseket?

A lakásbiztosítások évfordulója a megkötési időpont lesz. Ezt megelőző 30 nappal lehet felmondani, erre mindig figyelni kell, különben könnyen ki lehet futni ebből az időszakból.

2024-től azonban lesz egy olyan plusz időszak, amikor minden határozatlan idejű díjrendezett biztosítás felmondhatóvá válik.

Ez az időszak március 1-31., tehát ha szeretnéd felmondani a biztosítási szerződésedet, mert egy kedvezőbb konstrukciót találtál vagy jobb ajánlatot kaptál, akkor – ha ez az új ajánlat megfelel a bank által támasztott feltételeknek – ebben az időszakban is megköthető lesz.

Miért hozták be ezt a felmondási lehetőséget?

A márciusi kampányt abból a célból hirdették meg, hogy növeljék a biztosítók közötti versenyt, melynek következtében kedvezőbb díjak és jobb ajánlatok születhetnek. A piacon lévő több, mint 3 millió lakásbiztosítási szerződés ezáltal aktualizálódik és a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) szerződések száma is növekedhet.

A jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében is lehetőség van tehát arra, hogy másik társasághoz szerződjünk át, azonban az új szerződésnek meg kell felelnie a bank által támasztott követelményeknek. Ha megkötöttük az új biztosítást, akkor azt feltétlenül el kell juttatni a bank részére!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek