1 post
Skip to main content

Kenőolajok és zsírok használata a mezőgazdaságban

2024. február 20.
Letenye Média

Kenőolajok és zsírok használata a mezőgazdaságban

(x) A mezőgazdaságban számos gépet használnak, melyek motorja és alkatrészei rendszeres vagy időszakos kenést igényelnek. A piacon ebből a célból sokfajta motorolaj és zsír elérhető, a bőség zavara miatt azonban nehéz a választás.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a különböző kenőanyagok főbb felhasználási területeit és azt, hogy melyikre mikor lehet szükség a hatékony munkavégzés során.

Motorolajok a mezőgazdaságban

Magyarország egyik legnagyobb kenőanyagokat forgalmazó webáruháza, az olajshop.hu kínálatában a haszongépjárművekhez is megtalálhatjuk az ideális kenőanyagot. Sőt, azokat a motorolajokat is, melyek nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági gépek működéséhez.

Ezek legfőbb feladata, hogy csökkentsék a súrlódást a motor belső felületein, így minimalizálva a kopást és növelve az élettartamot. Ezenfelül az égés során kialakult hő eltávolításában is fontos szerepet játszanak.

kenoolaj mezogazdasag

Többfunkciós traktorolajok

A traktoroknál népszerű a többfunkciós olajok használata. Nem véletlenül, hiszen ezek a hidraulikus rendszerekben és a hajtóművekben is garantálják a magas szintű tisztaságot, ezáltal a hosszú élettartamot.

Ezeknek a termékeknek két fő típusa létezik, az UTTO és a STOU olajok. Az előbbi hajtómű és hidraulikaolajként használható, valamint tengelykapcsolókhoz, nedves fékekhez is kiváló. Utóbbi motorolajként, hajtómű- és hidraulikaolajként is alkalmazható a gépgyártói jóváhagyások figyelembevétele mellett.

Hajtómű és váltóolajok

A hajtómű és váltóolajok esetében két főcsoportból, a manuális és automata váltó- illetve hajtóműolajokról beszélhetünk. Manapság szinte ugyanannyi váltóolaj specifikáció létezik, mint motorolaj specifikáció, így érdemes körültekintően választani.

A legnagyobb üzembiztonság érdekében érdemes minden esetben a gyártó által meghatározott specifikációjú olaj mellett döntenünk.

Hidraulika olajok

A mezőgazdasági területen leginkább az alap HLP-46 és HLP-68 hidraulika olajok használata elterjedt, főként a régebbi berendezések esetében. Az újabb gépeknél azonban előfordul, hogy csak a magasabb viszkozitási indexszel rendelkező, szélesebb hőmérsékleti tartományban használható, HVLP teljesítményszintű olajok használhatók.

Előfordulhat az is, hogy cinkmentes olajra lesz szükség, vagy hogy a felhasználási terület kizárólag biológiailag lebomló hidraulika olaj használatát teszi lehetővé.

Zsírok

Hazánkban a mezőgazdasági területen főként a jól ismert LZS-2 kenőzsírt alkalmazzák. Érdemes tudni azonba, hogy ennek használata a legtöbb esetben nem megfelelő, hiszen általános felhasználásra tervezték. Mezőgazdasági célokra így nem alkalmas.

Helyette érdemes Lithium Komplex bázisú vagy kalciumbázisú kenőzsírt érdemes választanunk. Előbbi megoldás magas hőmérsékleten is biztosítja a kiváló működést, és a nedvességgel szemben is ellenáll. Utóbbit pedig kifejezetten nedves körülmények között történő működésre tervezték.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek