1 post
Skip to main content

Kismegszakítók: típusok és tudnivalók

2023. december 10.
Letenye Média

Kismegszakítók: típusok és tudnivalók

(x) A villamosság területén a kismegszakítók roppant fontos eszközök, amelyek az elektromos hálózat védelméért felelnek. Ahhoz azonban, hogy ellássák a feladatukat, a megfelelő változatnak kell a beszerelésre kerülnie. Érdemes tehát egy kicsit megismerkedni a kismegszakítók típusaival, így a biztonságunk garantálva lesz. Az eszközökre mind a háztartásokban, mint az ipari épületekben nagy szükség van.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogyan működnek, mikor hasznosak, valamint természetesen kitérünk a legfőbb típusaira.

Mi célt szolgálnak?

Az Elektrikstore.hu-nál kapható kismegszakítók az elektromos hálózatok szerves részét képezik. Gyakran emlegetjük őket csak simán “biztosítékként”, a fő feladatuk azonban az áram-, valamint a zárlat elleni védelem, biztosítva ezzel a lakás és a ház elektromos rendszerének megfelelő működését.

Emellett megóvják a hálózatra kapcsolt elektromos eszközöket, háztartási berendezéseket, a Wi-Fi-t, de akár még az okostelefonunkat is. Ez tulajdonképpen úgy történik, hogy a kismegszakító a névlegesnél nagyobb áramfelvétel esetén azonnal lekapcsol. Túlterhelés esetén tehát a hőkioldás elvén szakítja meg az áramkört. Más kérdés, hogy ez mikor történik meg.

villanyszereles kismegszakito

A működési elvük

Amennyiben az átfolyó áram a megengedettnél nagyobb, az egy idő után biztosan felmelegíti az ikerfémet. Ennek eredménye, hogy az elmozdul a helyéről, ezzel együtt pedig lekapcsolja a kismegszakítót. Zárlat esetén viszont az eszköz az elektromágneses kioldás elvén kapcsolódik le.

Használata mindenképpen javasolt, hiszen számtalan előnye van. Az egyik fontos szempont, hogy a olvadóbiztosítékokkal ellentétben, a kismegszakítók a hiba kijavítása után újra képesek maguktól újra felkapcsolni. Ez azt jelenti, hogy a kioldást követően nem kell cserélni, míg például az olvadóbiztosíték esetében ezt muszáj megtennünk.

A kismegszakítók típusai

Az egyik fő szempont a felhasználási terület. Amennyiben tudjuk, hogy hol alkalmaznánk azt, akkor tudjuk csak megtalálni a megfelelő fajtát. Alapvetően a névleges áram, valamint a kioldási karakterisztika, a pólusszám, illetve a névleges megszakítási képesség határozza meg az eszközök típusát.

A kioldási karakterisztika elárulja nekünk, hogy a késleltetés nélküli elektromágneses kioldó a névleges áram hányszorosára lett kalibrálva. Ott van például a B változat, ahol ez az érték 3-5 másodpercre lett beállítva. Ezt főleg a tűzhelyek, valamint az elektromos fűtőberendezések esetében alkalmazzák.

A másik gyakori típusa a C kioldási karakterisztika, ahol az említett érték 5-10 másodperc. Olyan területeken jöhet jól, mint a mosogatógép, a mosógép, esetleg a hűtőszekrény. Ami pedig a D fajtát illeti, itt a névleges áramérték 10-20-szorosra van állítva. Használata inkább az ipari létesítményekben kerül előtérbe.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek