1 post
Skip to main content

Az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére"

2023. december 09.
Letenye Média

Az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére"

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére" - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.

Árvay Tivadar telefonon elmondta: az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy - alapvetően humanitárius szállítások miatt - megjelenjenek a közös piacon.

ukran kamionok tel

Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent.

Hozzátette, hogy az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét - hangsúlyozta a főtitkár.

Erről szólnak a lengyel és a szlovák, de ugyanez áll a hátterében a hétfőn induló magyar tiltakozásoknak is - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a záhonyi határátkelőhelynél demonstrálnak majd a fuvarozók.

"Mi azt kértük az Európai Uniótól - múlt héten volt a közlekedési bizottság ülése -, hogy (...) vizsgálja felül az Ukrajnával kötött megállapodását és vegye figyelembe az Európai Unió tagországainak, köztük Magyarország fuvarozó vállalkozásainak az érdekeit, és ne hagyja, hogy az ukrán fuvarozók már rég túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelenjenek meg az Európai Unióban" - fogalmazott Árvay Tivadar.

Blokádra készülnek a magyar kamionosok

Akár az év végéig is akadályozhatják a teherforgalmat, ha engedélyt kapnak a hatóságoktól.

December 11-től – a lengyelekhez és a szlovákokhoz hasonlóan – a magyar fuvarozók is demonstrációt terveznek. Megmozdulásuk a 4-es főúton lassítaná a teherforgalmat a Záhony-Csap határátkelő irányából és annak irányába - írta a Vezess.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek