1 post
Skip to main content

10 milliós átverés a termékbemutatókon

2023. november 19.
Jog
Letenye Média

10 milliós átverés a termékbemutatókon

A vád szerint az I. rendű vádlott 2016 áprilisa és novembere között egy olyan csoportot irányított, amely több városban (pl. Szombathely, Pécs, Érd, Zalaegerszeg) tévesztett meg idős sértetteket.

Ezt a gyakorlatot folytatta akkor is, amikor 2017 februárjában elhatározta, hogy ebbe egy új, már működő céget is bevon, amelynek ezt követően a nevét és a bélyegzőjét is használta. Az ügy 13 vádlottja – közülük csak a II. rendű vádlott rendelkezett egészségügyi végzettséggel – egymás tevékenységéről tudva vettek részt az alábbi cselekményben:

termekbemutato csalas

A vádlottak 2017. február 22. és március 30. között Érden, Budapesten, Ajkán és Zalaegerszegen szerveztek termékbemutatóval egybekötött előadásokat. A jellemzően keringési szervek, szív és erek megbetegedéseiről szóló előadásokra az I. rendű vádlott által megbízott személyek telefonon, esetleg postán feladott szórólapok útján idős, a csalás felismerésére korlátozottan képes személyeket hívtak meg.

Az értékesítés érdekében országszerte különböző ingatlanokat béreltek. Az itt megjelenteknek egészségügyi felmérést színleltek, előadásokat és termékbemutatókat tartottak. Miután a sértettekkel közölték a – valótlanul súlyos egészségügyi problémákat tükröző – vizsgálati eredményeket, a megrémült és ítélőképességükben korlátozott idős embereket rávették arra, hogy megvegyék, kibéreljék az általuk kínált „egészség- és közérzetjavító” termékeket.

Ezek azonban nem orvostechnikai vagy gyógyászati eszközök voltak, mégis azt állították, hogy alkalmasak akár az „életveszélyes” állapot kezelésére is. A megvételre, tartós használatra kínált készülékek (terápiás matrac, nyakmasszírozó, lábmasszírozó) valós értéke a szerződésben feltüntetettnél jóval alacsonyabb volt.

A törvényesség látszatát keltve a szerződések megkötésekor cégbélyegzőt használtak, az okiratot tanúkkal látták el és számlát is kiállítottak.

Ezek a szerződések azonban nem a vádlottak által közölteket tartalmazták, s a sértettek ezt rendszerint csak az otthonukban történő alapos átolvasás után vették észre. A vásárlástól való elállásra azonban egyik esetben sem volt lehetőségük, mert megkeresésükre kitérő választ kaptak vagy el sem érték a céget.

A vádlottak a 35, jellemzően 70-80 év körüli sértettől összesen 9.960.000 forintot csaltak ki.

B.T. bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények minősítésű ügyét elsőfokú nyilvános első tárgyalás keretében november 22-én tárgyalják a Zalaegerszegi Járásbíróságon, ahol a vádlottak és tanúk kihallgatása várható.

A bíróság az ügyben 2023. november 23., november 24-én ugyanebben az időpontban tárgyal - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék 47. heti nyilvános tárgyalási jegyzékében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek