1 post
Skip to main content

Vádat emeltek egy felelőtlen zalai targoncás ellen

2023. november 16.
Jog
Letenye Média

Vádat emeltek egy felelőtlen zalai targoncás ellen

A 44 éves zalaegerszegi férfi raktárosként dolgozott egy helyi vállalkozásnál, ahol az ehhez szükséges végzettség megszerzését követően munkakörébe tartozott a raktárban elhelyezett anyagok targoncával történő mozgatása.

A férfi 2023. május 15-én - két hetes vezetői engedély birtokában - a vállalkozásnál üzletkötői munkakörben dolgozó munkatársától azt a feladatot kapta, hogy egy 60 kg tömegű raklapot targoncával helyezzenek el a cég tehergépkocsijának zárt rakterébe.

Zalaegerszeg targonca baleset 2023

A férfi targoncával felemelte és kivitte a sértett által megjelölt raklapot a tehergépkocsihoz, mely a Kft. telephelyének területén, az épület mögött, egy enyhén lejtős, aszfaltozott úton állt. Ezt követően a targonca nem teljesen leeresztett villájáról a sértett és további két munkatársa kézi erővel levette a kármentő raklapot, hogy aztán azt beemeljék és elhelyezzék a tehergépkocsi rakterében. A vádlott a raklap kézi erővel történő mozgatásában segíteni akart munkatársainak, ezért a targoncáról leszállt és ő is odament a tehergépkocsi hátsó részéhez.

A vádlott mindeközben elmulasztotta a targonca kézifékjét behúzni, továbbá nem engedte le a targonca emelőkészülékét sem teljesen az úttestre, és a kulcsot sem vette ki a gyújtáskapcsolóból. Emiatt a lejtős területen álló targonca elindult, gurulni kezdett az ott tartózkodó személyek felé, majd az emelővilla hátsó része a sértett bal lábának ütődött és azt a tehergépkocsi hátsó lökhárítójához nyomta. Ezt észlelve a vádlott sietve beszállt a targonca kezelőhelyére, azt elindította és hátratolatott.

A baleset következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Zalaegerszeg targonca baleset 2023 2

A baleset bekövetkezésének az volt az oka, hogy a vádlott targoncavezetőként megszegte a munkavédelemről szóló törvény előírásait, miszerint a munkafolyamatot, technológiát, munkaeszközt, anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse.

Megszegte továbbá az általa vezetett targoncához kiadott kezelési utasítást, mely ugyanis előírja, hogy mielőtt a targoncát elhagyják, a motort le kell állítani, az emelőkészüléket le kell engedni, a kéziféket be kell húzni és a kulcsot a gyújtáskapcsolóból ki kell venni; ferde felületen álló rakodótargoncát fékezőék segítségével kell biztosítani.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a targoncavezető ellen - tudatta honlapunkkal csütörtökön dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, sajtószóvivője. (Fotók: Ügyészség)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek