1 post
Skip to main content

Ön nyert egy mobilt! Több százezerrel vertek át csalók egy Lentiben élő embert

2023. november 09.
Jog
Letenye Média

Ön nyert egy mobilt! Több százezerrel vertek át csalók egy Lentiben élő embert

A 49 éves budapesti, és a 37 éves gönyűi lakosú férfiak – I. rendű és II. rendű vádlottak - 2021 októberében szabadságvesztés büntetést töltöttek, és zárkatársak voltak a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol közösen elhatározták, hogy rendszeres és jogtalan haszonszerzésre törekedve, I. rendű vádlott rokonai, ismerősei anyagi támogatása érdekében pénzt csalnak ki ismeretlen személyektől oly módon, hogy a zárkájukban engedély nélkül tartott telefonokról, magukat mobiltelefonszolgáltató munkatársának kiadva, valótlan nyereményjátékra hivatkozva, véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat hívnak fel, és a sértetteket arra bírják rá, hogy a ténylegesen nem létező nyereményük megszerzéséhez belépjenek az internetbankjukba, és az útmutatásaikat követve utalásokat hajtsanak végre az általuk megadott bankszámlaszámra.

Ehhez I. rendű vádlott telefonon felvette a kapcsolatot távoli ismerősével, egy 22 éves miskolci nővel - III. rendű vádlottal -, és elkérte tőle a bankszámlaszámát ahhoz, hogy a börtönben kötött üzleteiből származó pénzét gyűjthesse valahol. I. rendű vádlott tájékoztatta III. rendű vádlottat, hogy a számlára pénz fog érkezni, melyet a jelzését követően vegyen majd fel, cserébe pedig az összegek felét megtarthatja.

vigyazat csalok

II. rendű vádlott a megbeszélteknek megfelelően 2021. október 19–én felhívta a Lentiben élő sértettet, és a mobilszolgáltató munkatársaként mutatkozott be, majd valótlanul közölte vele, hogy egy kérdőív kitöltése kapcsán kisorsolták, és nyertek egy telefonkészüléket, és 150.000,- forintot is, melyet utalni fognak részére, ehhez azonban be kell lépnie a netbankjába. A sértett belépett az internetbankjába, majd II. rendű vádlott instrukcióit követve, a tudtán és akaratán kívül átutalt 361.019,- forintot a II. rendű vádlott által megadott, III. rendű vádlott bankszámlaszámára.

Mialatt II. rendű vádlott a sértettel telefonon beszélt, I. rendű vádlott a kicsalt pénz megszerzése érdekében telefonon tartotta a kapcsolatot III. rendű vádlottal, és arra kérte III. rendű vádlottat, hogy a pénzt vegye fel a számlájáról.

II. rendű vádlott 2021. október 21-én ugyanezen módszerrel hívott fel, és tévesztett meg egy gyöngyössolymosi sértettet, aki 302.938,- forintot utalt át III. rendű vádlott bankszámlaszámára. I. rendű vádlott ez esetben is figyelemmel kísérte társa és a sértett közötti beszélgetést, majd miután az utalás sikeresen megtörtént, az összeg megszerzése érdekében telefonon értesítette III. rendű vádlottat a pénz érkezéséről, és annak felvételére kérte őt.

III. rendű vádlott a számlájára érkezett pénzből első alkalommal felvett 355.000,- forintot, majd a későbbiekben megkísérelte felvenni a másodjára érkezett összeget is, azonban a bank zárolta a számláját, így azt felvenni már nem tudta.

III. rendű vádlott összesen 663.957,- forint, büntetendő cselekményből származó vagyon felett szerzett rendelkezési jogosultságot, amelyből 177.500,- forintot saját céljaira fordított, a felvett pénz másik felét pedig I. rendű vádlott kérésének megfelelően egy számára ismeretlen személynek átadta Miskolcon.

A többszörös visszaesőnek számító két férfivel szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítvány mellett csalás bűntette miatt, a nővel szemben pedig pénzbüntetésre tett indítvány mellett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség - közölte a Letenye Médiával dr. Németh Eszter ügyész, a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek