1 post
Skip to main content

Otthon nyomtatta a hamis eurót a zalai férfi

2023. október 28.
Jog
Letenye Média

Otthon nyomtatta a hamis eurót a zalai férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2023. október 24-én megtartott előkészítő ülésén jogerős ítéletet hozott annak a férfinek az ügyében, aki miután meglopta jótevőjét, a hiányzó összeget otthon nyomtatott bankjegyekkel pótolta.

A vádlott 2019 óta lakott albérlőként az egyedül élő, idős sértett nő házának felső szintjén. Az asszonnyal bizalmas, jó viszonyt alakított ki, azt is vállalta, hogy rendszeresen befizeti a csekken érkező közüzemi és biztosítási számláit. Ehhez 2022 szeptemberétől havi szinten közel 500.000 forint készpénzt vett át, amelyet nem a nő számláinak befizetésére, hanem saját megélhetésére fordított.

hamis euro

Annak érdekében, hogy a sértettnek ez ne tűnjön fel, a férfi a befizetéseket igazoló feladóvevényekre házilag nyomtatott postai átvevő kódot és időpontot, valamint egy hamis nyomtatványt is készített, amellyel azt akarta igazolni, hogy a sértettnek nincs tartozása az MVM felé.

A vádlott 2022 novembere és decembere között az asszony engedélyével másoltatott kulccsal két alkalommal bement a sértett gyenesdiási házába és onnan egy borítékból eltulajdonított 3000 eurót (akkori árfolyamon 1.224.000 forint), százas címletekben. Annak érdekében, hogy a pénz hiánya ne legyen feltűnő, a lopott bankjegyek helyett az internetről letöltött 100 eurós bankjegy előlapját nyomtatta ki saját nyomtatójával és annak másolatait rakta a borítékba.

Az okozott kárból 501.445 forint megtérült.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett sikkasztás, valamint lopás, továbbá pénzhamisítás bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős - tudatta honlapunkkal dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek