1 post
Skip to main content

Letenyei ügyvédnőnek adta ki magát: 87 éves férfit vert át a csaló, Lentiben ítélték el

2023. október 21.
Jog
Letenye Média

Letenyei ügyvédnőnek adta ki magát: 87 éves férfit vert át a csaló, Lentiben ítélték el

A Lenti Járásbíróság az október 19-én megtartott előkészítő ülésén jogerős ítéletet hozott arra a férfire, aki egy idős ember jóhiszeműségét kihasználva több mint 1,7 millió forinthoz jutott.

A vádlott 2023 január közepén Lenti autóbuszállomásán találkozott egy falubelijével. A 87 éves férfit látásból ismerte, beszélgetni kezdtek és elhatározta, hogy a jóindulatát és hiszékenységét kihasználva rendszeresen pénzt szerez tőle. „Attila” álnéven bemutatkozott és valótlanul azt állította, hogy számláját zárolták, válik, szülei kitagadták, nincs hol aludnia.

jog 2023

A vádlott még aznap felkereste a sértettet az otthonában azzal, hogy ausztriai munkahelyén ki kell fizetnie a szállását. Erre 25.000 forintot kért és kapott az idős férfitől. Időközben a vádlott munkanélküli lett, ezért további 4 alkalommal fordult a sértetthez pénzért különböző okokra hivatkozva, és kapott is tőle kisebb-nagyobb összegeket. 2023. február 14-én a vádlott elváltoztatott hangon egy letenyei ügyvédnőnek kiadva magát hívta fel a férfit azzal, hogy „Attila” ismerőse kórházba került és 500.000 forintra van szüksége.

Ekkor a férfi a banki megtakarításaiból kivett pénzzel elment egy letenyei parkolóba, hogy találkozzon az ügyvéddel. Ott azonban váratlanul megjelent a vádlott és tudatta vele, hogy már kiengedték a kórházból, majd telefonhívást színlelve közölte, hogy az ügyvédnőnek sürgős dolga akadt, neki adja oda a pénzt. A férfi a kérésnek eleget tett. A vádlott a sértettet a fenti kölcsönök átvételekor azzal hitegette, hogy tartozásait ausztriai jövedelméből, illetve a számláján zárolt pénzéből fogja visszafizetni, de valójában azt felélte.

A Lenti Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, amelyet üzletszerűen, nagyobb kárt okozva és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követett el. Ezért őt a bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Mindemellett a bíróság kötelezte a férfit az 1.702.870 Ft kár megtérítésére.

Az ítélet jogerős - tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek