1 post
Skip to main content

Lebukott a zalaegerszegi autónepper

2023. október 16.
Jog
Letenye Média

Lebukott a zalaegerszegi autónepper

A 20 éves zalaegerszegi férfi 2020 őszén határozta el, hogy értékesítés céljából vásárolt használt személygépkocsik eladásából, cseréjéből származó nyereségből próbál rendszeres bevételt biztosítani saját és családja megélhetéséhez.

A férfi népszerű közösségi oldalak apróhirdetési felületein tetszetős fotókkal kínált eladásra általa korábban megvásárolt személygépkocsikat, melyek megvásárlására jelentkező egyik esetben egy zalai, másik alkalommal egy szekszárdi vevővel személyes találkozót egyeztetett és arra is ígéretet tett, hogy 20 000 forintos felár ellenében a gépkocsi aznapi átírását is elintézi.

autonepper

(A fotó illusztráció)

A vevők az adásvételi szerződés helyben történt megkötése után rögtön átadták a több százezer forint nagyságrendű vételárat, illetőleg foglalót és bízva a tett ígéretben beleegyeztek, hogy a férfi elvigye az autót is az átíratás elintézése végett.

Az eladó eredeti csalárd szándékénak megfelelően a személygépkocsikat végül nem adta a sértettek birtokába és a vételárat, foglalót is megtartotta, még egy darabig hitegette a vásárlókat, majd az autókat további, újabb vásárlókat is megtévesztve értékesítette tovább.

A vádlott egy esetben maga jelentkezett egy eladásra hirdetett 700 000 forint körüli értéket képviselő személygépkocsi tulajdonosánál azzal, hogy a meghirdetett autóért cserébe ő két csereautót tud felajánlani, melyek közül az egyiknek nincs érvényes műszaki vizsgája. Azt is felajánlotta az eladónak, hogy a forgalomban lévő csereautót használhatja, amíg ő a másik, az eladó által kiválasztott csereautó műszaki vizsgáját elintézi.

A személyes találkozó alkalmával, 2021. június 24-én az eladó átadta a vádlottnak az eladásra szánt gépkocsit annak törzskönyvével és forgalmi engedélyével, indító kulcsaival együtt, valamint bizalma jeléül kifizette a csereautó műszaki vizsgájának várható 42 000 forintos költségét is. A sértett ezt követően elhajtott a felajánlott másik csereautóval, - amire egyébként egy adásvételi szerződést is kötöttek – mely kocsiról utóbb derült ki, hogy annak is lejárt a műszaki vizsgája és nem is a vádlott tulajdonában volt.

A megtévesztett sértett sem a műszaki vizsga nélküli csereautót, sem az eladásra szánt autóját nem kapta vissza, azt a csalárd módon eljáró vádlott rövidesen másnak adta el.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a csaló férfivel szemben többszörösen minősülő csalás bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek