1 post
Skip to main content

Apácáktól, nyaraló diákoktól is lopott, Zalában áll bíróság elé

2023. szeptember 10.
Jog
Letenye Média

Apácáktól, nyaraló diákoktól is lopott, Zalában áll bíróság elé

A vád szerint az I. rendű vádlott munkahellyel, megélhetését biztosító legális jövedelemmel nem rendelkezett, életvitelét rendszeresen úgynevezett besurranásos módszerrel elkövetett lopásokkal, illetőleg ezen bűncselekmények során ellopott értékek felhasználásával tartotta fenn.

A bűncselekmények elkövetésének idején a férfi jogosítványát bevonták, így az elkövetések helyének megközelítéséhez, illetve onnan való gyors távozáshoz több esetben is a jogosítvánnyal rendelkező II. rendű vádlott segítségét kérte.

apaca

(A fotó illusztráció. Pexels)

Az I. rendű vádlott 2020 februárja és 2020 szeptembere között 8 esetben próbált meg zalai ingatlanokból készpénzt, ékszereket eltulajdonítani, de két alkalommal nem sikerült zsákmánnyal távozni.

Volt olyan eset, hogy az I. rendű vádlott megjelent egy idős nő lakásánál és a Magyar Vöröskereszt munkatársának adva ki magát ajánlotta fel a segítségét. Mivel az asszony a segítségadásról nem tudott dönteni, az I. rendű vádlott elhagyta az ingatlant, de kis idő elteltével visszament. Amíg a nő a mellékhelyiségben tartózkodott, az egyik szobából ellopta a 40.000 forintját és az igazolványait tartalmazó pénztárcáját, valamint a fiókból elvitte a megtakarított 500.000 forintját és távozott.

Egy másik esetben az I. rendű vádlott megkérte a II. rendű vádlottat, hogy vigye le autóval egy Balaton-parti üdülőhöz. Ott az I. rendű vádlott kiszállt az autóból és bement az üdülőbe, ahol egy Baranya megyei művészeti iskola tanulói éppen vacsoráztak. Felment az emeletre és az őrizetlenül hagyott két szobából összesen 33.300 forintot, bankkártyát és okmányokat tulajdonított el.

Egy alkalommal egy katolikus szerzetesrend által fenntartott idősek otthonába ment, ahol a főépület társalgójában két karmelita nővér tárcájából összesen 130.200 forint értékű eurót, kunát, forintot tulajdonított el. Az egyik nővér tárcájában megtalálta a rend bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN-kódot is. Megkérte egy ismerősét, hogy vegyen fel pénzt a számláról. Az így szerzett 1.232.249 forinton megosztoztak.

További egy esetben az I. rendű vádlott féltestvérével és gyermekével egy pálinkafőzdébe mentek pálinkakóstolás és vásárlás céljából. Időközben az I. rendű vádlott telefonálásra hivatkozva kiment a főzdéből és a vendéglátók közeli lakóházába ment, ahol az emeleti irodában kutatni kezdett. A házigazda - mivel az I. rendű vádlott hosszú időn keresztül távol volt - elindult a keresésére. Amikor belépett a házába hangokat hallott az emeletről és felkiabált, hogy jöjjön le, mire az I. rendű vádlott lejött zsebeit kifordítva, kezeit mutatva, hogy csak a házat akarta lefényképezni, mert olyan szép. Így az értékes dolgok, készpénzek ellopása nem valósult meg.

L. B. és társa lopás bűntette és más bűncselekmények minősítésű ügyét a Zalaegerszegi Járásbíróságon tárgyalják szeptember 12-én - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvános tárgyalási jegyzékében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek