1 post
Skip to main content

Idős embereket vert át, majd fosztott ki egy zalai "gázóra-leolvasó"

2023. szeptember 03.
Jog
Letenye Média

Idős embereket vert át, majd fosztott ki egy zalai "gázóra-leolvasó"

A 40 éves férfi vádlott 2023. március 16–án dél körül Zalaegerszegen, egy 84 éves nő házánál villany,- és gázóra leolvasónak adta ki magát. A sértett beengedte a vádlottat a házába, majd a vádlott elkérte a sértettől a nyugdíjszelvényét, valamint a leolvasásért pénzt is kért a sértettől, amit a nő a vádlott jelenlétében vett elő a szobában tárolt pénztárcájából.

A vádlott eközben - a sértett idős korából adódó figyelmetlenségét kihasználva – a sértett szobában tartott pénztárcáját eltulajdonította a benne lévő 120.000,-forinttal, valamint a sértett, és a vele együtt élő rokonának bankkártyájával együtt. Időközben a sértettet telefonon hívta a lánya, akinek gyanús volt a vádlott ott tartózkodása, ezért azonnal a helyszínre ment, azonban érkezésekor a vádlott távozott a helyszínről.

gazora leolvasas

A vádlott 2023. április 17-én délelőtt egy zalaegerszegi társasházban – magát szintén villanyóra, és gázóra leolvasónak kiadva – becsengetett, és bebocsátást kért a 83 éves sértett nő lakásába. A sértett a vádlottat beengedte, majd a vádlott az idős sértett figyelmét elterelve a villanyórát és a gázórát fényképezte, a szobákban pedig a fűtőtestekhez vezető csövek javítását ajánlotta fel a sértettnek.

A vádlott a sértettet valótlan ürüggyel a szobába küldte, amíg a konyhában kivette a sértett pénztárcáját a táskájából a benne lévő 60.000,- forinttal, és a sértett bankkártyájával együtt, majd sietve távozott.  Ezt követően a vádlott egy zalaegerszegi élelmiszerboltban több mint 4000,- forint értékben vásárolt is a lopott bankkártyával.

2023. május 3 - án délelőtt ismét egy zalaegerszegi társasházba ment a vádlott, ahol a folyosón várakozva észlelte, hogy a 84 éves sértett és felesége a bevásárlásból tartanak haza. Követte őket, majd amikor a sértett a lakás ajtaját kinyitotta, a sértett feleségének kezéből kivette a bevásárló szatyrot, mondván, hogy azt segít bevinni a lakásba, majd elmondta, hogy gázszivárgást jött ellenőrizni.

A vádlott a lakásban alaposan körbenézett, minden helyiségbe bement, a sértettől pedig iratokat kért el. Amíg a sértett a kért iratokat kereste, a vádlott a szobában egy fiókból 60.000,- forintot kivett, majd elkérte a sértett személyi igazolványát is. Az igazolványt a sértett a táskájában kezdte keresni, a vádlott pedig közben úgy tett mintha a keresésben segítene neki, azonban - a sértett idős korából adódó figyelmetlenségét kihasználva - a táskából 18.000,-forintot eltulajdonított, majd sietve távozott a lakásból.

A visszaesőnek számító, letartóztatásban lévő férfivel szemben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség többrendbeli kifosztás bűntette, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt emelt vádat, melyben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt - közölte honlapunkkal dr. Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek