1 post
Skip to main content

1,7 millióval "húzott le" egy Lenti környékén élő idős embert a kamukirály

2023. augusztus 29.
Jog
Letenye Média

1,7 millióval "húzott le" egy Lenti környékén élő idős embert a kamukirály

A 27 éves, csekély jövedelemmel rendelkező férfi 2023 januárjában buszra várakozva beszélgetni kezdett látásból ismert, idős korú férfi falubelijével, aki rendszeres nyugdíjellátással és megtakarítással is rendelkezett.

A beszélgetés során a vádlott elhatározta, hogy a sértett jóindulatát és idős korából adódó hiszékenységét kihasználva, tőle rendszeresen pénzt szerez, ezért a beszélgetés során a vádlott más néven mutatkozott be, és valótlanul azt állította a sértettnek, hogy számláját zárolták, éppen válik, ezért nehéz helyzetben van.

jog

Hazautazásukat követően a vádlott még aznap meglátogatta a sértettet a lakóhelyén, és cigarettára, valamint valótlanul arra hivatkozva, hogy ausztriai munkahelyén ki kell fizetnie a szállását 27.000,- forintot, néhány nap múlva pedig munkahelye elvesztésének ürügyén 60.000,- forintot kért kölcsön a sértettől.

Ezt követően a vádlott nagyobb összegek megszerzését határozta el, ezért ügyvédi munkadíjra valótlanul 100.000,- forintot, számlájának feloldása érdekében pedig 420.000,- forintot kért kölcsön a sértettől.

A vádlott azzal a hamis állítással, hogy van egy lakása, amelyet csak akkor tud eladni, ha az ingatlanon lévő tartozását rendezi, 600.000,- forintot kért és kapott kölcsön a sértettől.

2023. február 14-én a vádlott elváltoztatott hangon, magát ügyvédnőnek kiadva azzal hívta fel a sértettet, hogy ő kórházba került, és 500.000,- forintra van szüksége, mert nincs semmije. A sértett a pénzt ezúttal is odaadta a vádlottnak.

A vádlott a kölcsönök átvétele során arra hivatkozott a sértettnek, hogy tartozásait ausztriai jövedelméből, illetve számláján zárolt pénzéből fogja visszafizetni. Ezzel a vádlott megtévesztette az idős korú sértettet, ugyanis a kölcsönök visszafizetése már azok átvételekor sem állt szándékában, és arra reális lehetősége sem volt, hiszen sem ausztriai, sem más jövedelemmel, sem bankszámlán lévő pénzzel, illetve ingatlanvagyonnal nem rendelkezett.

A férfi a sértettől jogtalanul megszerzett összesen 1.707.000,- forintot felélte, éttermi étkezésekre, ruházkodásra és utazásokra költötte.

A Lenti Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta - közölte honlapunkkal kedden dr. Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek