1 post
Skip to main content

Csónakkal a Murán át szállították a migránsokat Muraszemenyénél

2023. május 26.
Jog
Letenye Média

Csónakkal a Murán át szállították a migránsokat Muraszemenyénél

A Nagykanizsai Járási Ügyészség üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy tunéziai állampolgár férfivel szemben, aki 2020 nyarán egy iraki állampolgár társával együttműködve szervezte külföldi állampolgárok átcsempészését Magyarországon keresztül.

A vádirat szerint a Lengyelországban élő tunéziai állampolgár férfi 2020. június 27-e és 2020. szeptember 14. napja közötti időszakban rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, egy szintén Lengyelországban élő iraki állampolgárral együttműködve szervezte ismeretlen, jelentős számú, az Európai Unióba beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, külföldi személy részére a horvát-magyar államhatárnak a Mura folyón csónakokkal történő engedély nélküli átszállítását.

mura folyo 2023

(A Mura folyó Letenyénél)

A Magyarország területére engedély nélkül beszállított személyeket a vádlott és bűntársa Muraszemenye község közelében kialakított rejtekhelyen helyezték el, hogy őket a határfolyón csónakokkal átsegítve, majd gépkocsikkal Szlovéniába, illetve Ausztriába juttassák.

A csempészett emberek szállítását ukrán állampolgárok, valamint további, a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek végezték, akiket a vádlott és társa irányított.

A vádlott az Európai Unióba beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyek szállítása során, szlovén honosságú személygépkocsikkal a szállítók előtt haladva, őket az útvonalon végig biztosította.

A férfi 2020. augusztus 20. napján még egy Yamaha F2.5BMHS külső csónakmotort is beszerzett és leszállított a Muraszemenye mellett kialakított illegális szállásra, hogy azt gumicsónakra szereljék és Horvátországból a Mura határfolyón keresztül az Európai Unióba beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyeket szállítsanak Magyarországra.

Az ügyészség a későbbi felderítés eredményeként letartóztatott vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről való kiutasítását indítványozta - tájékoztatta honlapunkat pénteken dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek