Közel 80 milliót csalt ki ismerőseitől egy külföldre szökött keszthelyi férfi

2023. április 28.
Jog
Letenye Média

Üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indítványozta a Keszthelyi Járási ügyészségi annak a 41 éves büntetett előéletű, keszthelyi férfinak a letartóztatását aki, jogtalan haszon reményében segítséget nyújtott egy vállalkozó ismerőse csalárd tetteihez.

Az említett vállalkozó 2022 januárjában 71 millió Ft-ot csalt ki egy üzlettársától, arra hivatkozva, hogy vasanyagot tud beszerezni kedvező áron Szlovákiából, azonban az áru beszerzésére valójában sem módja, sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt az is, hogy a vállalkozó szállítóként olyan szlovák céget jelölt meg, akinek korábbi tulajdonosa elhunyt, az összekötőként megjelölt személy pedig nem is létezik.

jog

 A vállalkozó üzleti ajánlatában bízva, a vasanyagot megrendelő cég 71 millió Ft-ot utalt a csaló bankszámlájára, aki azt készpénzben felvette és elköltötte, a megrendelőnek pedig azt hazudta, hogy 2022. március 28-án, Szlovákiában, a teljes összeget átadta az összekötőként megjelölt személynek. A letartóztatási indítvánnyal érintett férfi azzal nyújtott segítséget a csaláshoz, hogy aláírásával igazolta a szlovák cég részére történt pénzátadásáról szóló elismervényt.

Egy másik esetben, 2022 a januárjában a férfi ugyanennek a vállalkozó ismerősének abban nyújtott segítséget, hogy közös megállapodásuk alapján kiadta magát egy népszerű üdítőital reklámcég képviselőjének, annak érdekében, hogy egy másik vállalkozót megtévesszenek, aki a gyanúsított személyére tekintettel közel 2 millió Ft-ot adott át, hogy az általa forgalmazott termék kiemelt reklám útján kerüljön széles körben értékesítésre. Az ügylet az elkövetők szándéka szerint nem jött létre, akik az átvett készpénzt elköltötték.

A gyanúsított további segítséget nyújtott vállalkozó ismerősének egy Hévízi lakos megtévesztése kapcsán, aki Németországból egy Audi típusú személygépkocsi megvásárlására a vállalkozónak 5,5 millió Ft készpénzt adott át, de a gépjármű behozatalára sem módja sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt, hogy a gyanúsított egy hamis átutalási bizonylatot készített és adott a sértett részére, mely valótlanul azt igazolta, hogy az átadott pénzt Németországba elutalták.

A letartóztatási indítvány szerint a két férfi felkeresett több Keszthely környéki lakost, arra hivatkozva, hogy napelemes rendszerek telepítésével foglalkoznak és erre a célra két sértettől is vettek át 1 millió Ft körüli előleget, de vállalásukat eredeti csalárd szándékuknak megfelelően nem teljesítették és a pénzt is elköltötték.

Az üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettének elkövetőjét a nyomozó hatóság még nem tudta kihallgatni, mert jelenleg külföldön tartózkodik, a bűnsegédként közreműködő férfi letartóztatását viszont az ügyészség a szökés elrejtőzés veszélyére, a bizonyítási eljárás megnehezítésének, illetve a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványozta - tudatta honlapunkkal pénteken dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek

Főoldal | Adatvédelem Impresszum | Kapcsolat | RSS csatornák  | Archívum 2012-2023  Copyright © letenyemedia.hu Minden jog fenntartva.