1 post
Skip to main content

Közel 80 milliót csalt ki ismerőseitől egy külföldre szökött keszthelyi férfi

2023. április 28.
Jog
Letenye Média

Közel 80 milliót csalt ki ismerőseitől egy külföldre szökött keszthelyi férfi

Üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indítványozta a Keszthelyi Járási ügyészségi annak a 41 éves büntetett előéletű, keszthelyi férfinak a letartóztatását aki, jogtalan haszon reményében segítséget nyújtott egy vállalkozó ismerőse csalárd tetteihez.

Az említett vállalkozó 2022 januárjában 71 millió Ft-ot csalt ki egy üzlettársától, arra hivatkozva, hogy vasanyagot tud beszerezni kedvező áron Szlovákiából, azonban az áru beszerzésére valójában sem módja, sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt az is, hogy a vállalkozó szállítóként olyan szlovák céget jelölt meg, akinek korábbi tulajdonosa elhunyt, az összekötőként megjelölt személy pedig nem is létezik.

jog

 A vállalkozó üzleti ajánlatában bízva, a vasanyagot megrendelő cég 71 millió Ft-ot utalt a csaló bankszámlájára, aki azt készpénzben felvette és elköltötte, a megrendelőnek pedig azt hazudta, hogy 2022. március 28-án, Szlovákiában, a teljes összeget átadta az összekötőként megjelölt személynek. A letartóztatási indítvánnyal érintett férfi azzal nyújtott segítséget a csaláshoz, hogy aláírásával igazolta a szlovák cég részére történt pénzátadásáról szóló elismervényt.

Egy másik esetben, 2022 a januárjában a férfi ugyanennek a vállalkozó ismerősének abban nyújtott segítséget, hogy közös megállapodásuk alapján kiadta magát egy népszerű üdítőital reklámcég képviselőjének, annak érdekében, hogy egy másik vállalkozót megtévesszenek, aki a gyanúsított személyére tekintettel közel 2 millió Ft-ot adott át, hogy az általa forgalmazott termék kiemelt reklám útján kerüljön széles körben értékesítésre. Az ügylet az elkövetők szándéka szerint nem jött létre, akik az átvett készpénzt elköltötték.

A gyanúsított további segítséget nyújtott vállalkozó ismerősének egy Hévízi lakos megtévesztése kapcsán, aki Németországból egy Audi típusú személygépkocsi megvásárlására a vállalkozónak 5,5 millió Ft készpénzt adott át, de a gépjármű behozatalára sem módja sem lehetősége nem volt. A megtévesztés része volt, hogy a gyanúsított egy hamis átutalási bizonylatot készített és adott a sértett részére, mely valótlanul azt igazolta, hogy az átadott pénzt Németországba elutalták.

A letartóztatási indítvány szerint a két férfi felkeresett több Keszthely környéki lakost, arra hivatkozva, hogy napelemes rendszerek telepítésével foglalkoznak és erre a célra két sértettől is vettek át 1 millió Ft körüli előleget, de vállalásukat eredeti csalárd szándékuknak megfelelően nem teljesítették és a pénzt is elköltötték.

Az üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettének elkövetőjét a nyomozó hatóság még nem tudta kihallgatni, mert jelenleg külföldön tartózkodik, a bűnsegédként közreműködő férfi letartóztatását viszont az ügyészség a szökés elrejtőzés veszélyére, a bizonyítási eljárás megnehezítésének, illetve a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványozta - tudatta honlapunkkal pénteken dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek