1 post
Skip to main content

Darabos étel okozta a beteg halálát egy Tolna megyei kórházban

2023. április 21.
Jog
Letenye Média

Darabos étel okozta a beteg halálát egy Tolna megyei kórházban

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját.

A vád szerint az egyik nő ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott a kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel a sértettet. A sértettnél - vele született betegsége folytán - nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

jog

A sértettet 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a sértett etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a sértettet. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette.

A sértett az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett. Az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt.

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés - tudatta az ügyészség honlapján a Baranya Vármegyei Főügyészség.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek