1 post
Skip to main content

Halálra gázolt egy igazoltató rendőrt Letenyénél, felfüggesztettet kaphat

2023. április 05.
Jog
Letenye Média

Halálra gázolt egy igazoltató rendőrt Letenyénél, felfüggesztettet kaphat

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki elgázolt egy igazoltató rendőrt.

Az 1941-es születésű, olasz állampolgárságú vádlott 2021. május 5-én hajnalban jó látási, időjárási és forgalmi viszonyok mellett kb. 110 km/óra sebességgel közlekedett személygépkocsijával a letenyei határátkelő közelében. Utasként a feleségét szállította, a biztonsági öveiket mindketten használták.

m70 halalra gazoltak egy rendort

Ebben az időszakban a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok miatt kötelező határellenőrzés volt érvényben, ezért az M70-es autópályán haladó valamennyi járműnek ki kellett hajtania a csörnyeföldi pihenőbe, ahol a rendőrök megállították és ellenőrzés alá vonták a sofőröket, illetve utasaikat. Az elterelést 40 km/órás sebességkorlátozó, valamint kötelező haladási irányt megadó táblák jelezték.

A vádlott az általa vezetett járművel 3 óra 46 perckor a megengedett 40 km/óra sebesség helyett 73-78 km/órára lassítva kanyarodott le a pihenőbe, ahol eleget téve a kötelező haladási irány jelzésének, balra fordult. Ekkor észlelte, hogy az utat egy rendőrségi konténer zárja el, a parkoló sávban pedig egy személyszállító kisbusz ellenőrzése zajlik, s így nem tud megállás nélkül áthaladni.

A férfi a kisbusszal történő ütközés elkerülése érdekében felhajtott a parkolósáv melletti járdára, s ott fékezés nélkül, a jármű első részével elütötte az ellenőrzést végző főtörzsőrmestert és a nem messze tőle álló, éppen ellenőrzés alá vont albán állampolgárt. A gázolást követően a jármű nekiütközött egy fém lámpaoszlopnak, majd egy padnak, azokat kidöntve, a járda melletti sövényen áthaladva a gázolás helyétől közel 10 méterre lévő fának ütközve állt meg.

m70 halalra gazoltak egy rendort 2

A rendőr a jármű motorháztetőjére esett, az autó megállását követően pedig a kocsi előtti füves területre zuhant, míg az albán állampolgár az álló kisbusztól kb. 7 méterre esett a térköves parkolósávra.

A baleset során elszenvedett súlyos sérülések következtében a rendőr a helyszínen életét vesztette, az albán férfi több csontja eltört, tüdeje megzúzódott, míg a vádlott csak könnyebben sérült.

Az ügyészség tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést indítványozott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és közúti járművezetéstől való eltiltást - közölte honlapunkkal szerdán dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. (Helyszínelési fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Frissítés:

A bíróság a vádlottal szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 8 hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 3 év 6 hónap időtartamra eltiltotta Magyarország területén a közúti járművezetéstől.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek