1 post
Skip to main content

Sorozatban verték át a gyanútlan vásárlókat a Facebookon

2023. március 19.
Jog
Letenye Média

Sorozatban verték át a gyanútlan vásárlókat a Facebookon

A 31 éves szászvári lakosú I. rendű vádlott és 32 éves élettársa, II. rendű vádlott elhatározták, hogy úgy szereznek pénzt, hogy az egyik közösségi portál hirdetési felületein népszerű termékek eladására irányuló hirdetéseket adnak fel, már eleve azzal a szándékkal, hogy azokat később nem küldik el a vevők részére.

Miután egyeztettek és megállapodtak a sértettekkel az adott árucikk értékesítésében, a kialkudott vételár, vagy előleg előre történő átutalását kérték a férfi nevén vezetett bankszámlára, majd az utalásokat követően az ígért árucikkeket nem küldték el, és a kapott pénzt sem utalták vissza. Ezt követően a vevők számára elérhetetlenné váltak, a pénzt pedig a számláról készpénzben felvették és saját céljaikra használták fel.

facebook marketplace

I. rendű vádlott 2020 januárjában és márciusában összesen 6 alkalommal kínált eladásra különböző Playstation játékkonzolokat a Facebook közösségi portál különböző csoportjaiban, míg élettársa, II. rendű vádlott 2020 márciusában és áprilisában 3 alkalommal adott fel gyermekágy, gyermekfotelek, és ruhaneműk árusítására vonatkozó hirdetéseket az internetes közösségi portálon.

I. rendű és II. rendű vádlottak a hirdetésre jelentkező, vásárolni szándékozó sértettek mindegyikétől a teljes vételár, vagy előleg előre utalását kérték, abban egyeztek meg velük, hogy ezt követően küldik el részükre a játékkonzolokat.

A vádlottak azonban a termékek egyikét sem nem küldték el, a sértettek érdeklődésére nem reagáltak, számukra elérhetetlenné váltak s a vételárat sem fizették vissza részükre.

A vádlottak jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a sértetteket a tekintetben, hogy magukat oly módon tüntették fel az internetes portálon, mint akinek módjában áll a hirdetésben szereplő játékkonzolok és egyéb termékek eladása a hirdetésre jelentkező személyek részére, holott valójában a termékek értékesítése már a sértettekkel való megállapodás megkötésekor sem állt szándékukban, céljuk a sértettek által vételárként elutalt összeg megszerzése volt anélkül, hogy annak fejében elküldték volna részükre az általuk megvásárolni szándékozott árut.

I. rendű vádlott által feladott hirdetések kapcsán a sértettek összesen 229.500 forint összeget, míg a II. rendű vádlott által feladott hirdetések kapcsán a sértettek összesen 84.500 forintot utaltak el I. rendű vádlott számlájára, amely összegeket a vádlottak készpénzben felvettek és saját céljaikra fordították.

Az ügyekben a Zalaegerszegi Járási ügyészség csalás miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek