1 post
Skip to main content

Soha ne utaljon előre! - 12 embert vertek át az internetes pénzcsalók

2023. március 11.
Jog
Letenye Média

Soha ne utaljon előre! - 12 embert vertek át az internetes pénzcsalók

A Keszthelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a párnak az ügyében, akik 12 embert ejtettek át internetes hirdetéseken keresztül.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak 2020 júliusától november végéig egy internetes hirdetési oldalon fiktív néven különböző termékeket – ruhaneműt, mobiltelefonokat, arany ékszereket – kínáltak eladásra.

elore utalas

Az árukat sajátjukként szerepeltették, a vevőktől előre utalást kértek a II. rendű vádlott bankszámlájára, amelyhez az I. rendű vádlott is hozzáfért. A vásárlók Keszthelyről és az ország számos más településéről utaltak pénzt, 7.600 forint és 80.400 forint közötti összegeket.

A haszonszerzésre törekedő férfi és nő a pénz beérkezését követően azt ígérték a vevőknek, hogy postára adják a termékeket, azonban ezt egy esetben sem teljesítették: elérhetetlenné váltak, s a pénzt a saját és a családjuk megélhetésére fordították. 2020 decemberében az I. rendű vádlott megegyezett egy férfivel, hogy mobiltelefonért cserébe két nemesacél nyakláncot és egy karkötőt küld neki.

A sértett a telefont postán fel is adta, azonban a férfi az ékszereket nem juttatta el. A csalók 12 sértettnek összesen 466.270 forint kárt okoztak, amelyből 80.400 forint megtérült.

Mindkét vádlott 1 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettét és 4 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétségét valósította meg. Továbbá az I. rendű vádlottat 3 rendbeli csalás bűntettében és 3 rendbeli csalás vétségében, míg a II. rendű vádlottat 1 rendbeli csalás vétségében is bűnösnek találta a bíróság.

Ezért az I. rendű vádlottat 600.000 forint, míg a II. rendű vádlottat 560.000 forint pénzbírságra ítélte - tájékoztatta honlapunkat Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek