1 post
Skip to main content

Életveszélyt okozott a szaki: 12 volt helyett 230 voltos feszültség került a kaputelefonba Keszthelyen

2023. február 27.
Jog
Letenye Média

Életveszélyt okozott a szaki: 12 volt helyett 230 voltos feszültség került a kaputelefonba Keszthelyen

Egy 1976-ban született tapolcai férfi 2021. júliusa és 2022. június 28-a között villanyszerelő egyéni vállalkozóként, a tulajdonos megbízásából végezte el egy keszthelyi társasházi lakás teljes körű villamoshálózatának felújítását, melynek során a lakáson belül új villamos szerelvények, új védőcsövek, új vezetékek és új elosztó szekrény elhelyezésére került sor.

A felújítási munkálatok a lakásban új csengő kiépítését is érintették, amikor is a vádlott egy új, 230 voltos feszültségű hálózatról üzemelő csengőt épített be a lakásba úgy, hogy a csengő működtetésére felhasználta az épületben és a lakásban meglévő régi csengő-vezeték rendszert, míg a csengőhöz 230 V-os táplálást készített.

kaputelefon

(A fotó illusztráció: CYFRAL/Pixabay)

A csengő kiépítése során ugyanakkor a vádlott figyelmét elkerülte, hogy a társasház csengőrendszere egy gyengeáramú, 12 V-os rendszer, melynek táplálása a földszinti elosztóban elhelyezett transzformátorról történt, lakásonként külön táplálást nem igényelt.

Mivel a társasház csengőrendszerének kaputelefon-paneljét és az egyes lakások csengőit a 12 V-os hálózat vezetékei kötik össze, a vádlott a nem körültekintő munkavégzése során – 2022. június 28-át röviddel megelőző a lakáscsengő 230 V-os táplálása által 230 voltos feszültséget juttatott ki közvetlenül a társasház kaputelefon kezelőpaneljére, ahol ez a feszültség ezután 2022. július 4-ig állandóan jelen volt.

Mivel a digitális felcsengető rendszer kezelőpaneljét a lakók egy kezelőkorong közeltartásával érintésmentesen tudták kezelni, a panelen jelen lévő feszültség nem okozott áramütéses balesetet.

2022. július 4-én azonban a társasház egyik lakója, a sértett a kezelőkorong hiányában kódszám beütésével kísérelte meg kinyitni az ajtót, amikor a panelen lévő számokat jobb kézzel megérintve kisebb áramütést szenvedett. A rövid időn belül elvégzett orvosi vizsgálat a sértettnél egyéb sérülést, egészségkárosodást nem mutatott ki.

A baleset bekövetkeztének közvetlen oka az volt, hogy a vádlott a foglalkozása szabályainak megszegésével nem ellenőrizte és nem észlelte, hogy a lakásban leszerelésre került csengő egy 12 V-os gyengeáramú rendszer része, amely nem a lakás villamoshálózatához tartozik.

A vádlott gondatlan magatartása következtében – a lakásban felszerelt új csengő lakáson belüli 230 V-os táplálása miatt – a 12 V-os csengő áramkörre 230 voltos feszültség került ki, amely a kezelőpanelen huzamosabb ideig jelen volt. A vádlott fenti gondatlan magatartásával mások életét, testi épségét vagy egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a napokban tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyész-szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek